Date istorice: La 7 octombrie 1883 s-a inaugurat Castelul Peleș! Ce s-a mai întâmplat în istorie pe 7 octombrie

Autor: Bogdan Stanescu
Actualizat: 03 aug 2022, 16:20

Castelul Peleș

Sursa: Facebook

La data de 7 octombrie 1883 a fost inaugurat Castelul Peleș, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezenți Regele Carol 1 și Regina Elisabeta.

Castelul Peleș a fost construit la Sinaia între 1873 și 1914. Castelul Peleș a fost construit pentru a servi ca reședință de vară pentru regii României. În prezent construcția aparține Familiei Regale a României și adăpostește Muzeul Național Peleș.

Ideea construirii Castelului Peleș i-a aparținut chiar Regelui Carol I, care a avut o domnie îndelungată, din 10 mai 1866 până la moartea sa, pe 10 octombrie 1914.

Castelul Peleș a fost construit după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch  și Karel Liman, fiind decorat de către cunoscuții decoratori ai vremii J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.

Castelul Peleș a fost construit din banii personali ai Regelui Carol I, la fel ca și reședințele Pelișor  și  Foișor. Regele a vândut o moșie din Germania pentru a putea acoperi costurile terenului și a ridicării construcțiilor.

Castelul Peleș a rămas reședință a familiei regale până în anul 1948, atunci când a fost confiscat de către regimul comunist. 

După Revoluția din decembrie 1989 castelurile Peleș și Pelișor au revenit în circuitul turistic, putând fi vizitate de către turiștii care sosesc în Sinaia. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 7 octombrie 2021. E sărbătoare cu cruce neagră joi! Ce sfinți sunt pomeniți?

7 octombrie: Evenimente istorice care au avut loc în această zi

1571: Bătălia de la Lepanto: Flota unită a Spaniei, Maltei, Veneției, Genovei și Ducatului de Savoia, organizată de Papa Pius al IV–lea, distruge flota turcă.
1698: Sinodul de la Alba Iulia: mitropolitul ortodox și 38 de protopopi semnează actul de unire cu Biserica Romei.

Astfel ia naștere Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
1763: Regele George al III-lea al Marii Britanii emite o proclamație regală prin care, în teritoriile de la nordul și vestul munților Allegani era intrezisă colonizarea. Documentul se dorea a fi un pas spre stabilizarea relațiilor dintre englezi și indienii din această parte a Americii de Nord, după treminarea Războiului de șapte ani.
1769: James Cook descoperă Noua Zeelandă.
1776: Prințul Moștenitor Pavel al Rusiei se căsătorește cu Sophie Dorothea de Württemberg.

1777: Bătălia de la Saratoga. Armata colonială americană îi învinge pe englezi.
1840: Willem al II-lea devine rege al Țărilor de Jos.
1857: În cadrul Adunării ad–hoc a Moldovei, Mihail Kogălniceanu prezintă Proiectul de rezoluție care cuprindea "dorințele fundamentale" ale românilor moldoveni, arătând că "dorința cea mai mare" este Unirea Principatelor într–un singur stat.
1870: Războiul franco-prusac – Atacul de la Paris: Leon Gambetta fuge de la Paris într-un balon.
1866: A apărut, la București, periodicul politic și literar "Dacia Română".

1883: Are loc inaugurarea Castelului Peleș.
1919: Ia ființă compania Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Este cea mai veche, încă operativă, companie aviatică.
1949: Zona de ocupație sovietică din Germania devine Republica Democrată Germană.
1950: Armata Populară din China, începe cu ocupația Tibetului.
1952: Modelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver a început să fie folosit ca model general de identificare a produselor.
1959: Sonda lunară sovietică Luna 3 realizează pentru prima dată imagini cu fața nevăzută a Lunii. Prima fotografie a fost făcută de la o distanță de 63.500 km de Lună, iar ultima fotografie a fost făcută 40 de minute mai târziu de la o distanță de 66.700 km.
1968: Accidentul feroviar de la Bucerdea, soldat cu 22 de morți, 72 de răniți grav și importante pagube materiale.
1970: Este deschis parcul național Bayerischer Wald, primul de acest fel din Germania.
1975: RDG și URSS semnează Tratatul de prietenie, cooperare și ajutor reciproc.
1985: A fost deturnată nava italiană Achille Lauro aflată în croazieră pe Marea Mediterană cu peste 400 persoane la bord, de membrii organizației "Frontul pentru Eliberarea Palestinei".
1993: România a fost primită la Consiliul Europei, în urma solicitării din 21 martie 1990.
2000: Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care condamnă utilizarea "excesivă a forței" împotriva palestinienilor de către Israel. Statele Unite s-au abținut de la vot.
2001: Forțele militare americane și cele britanice au declanșat ofensiva asupra guvernului taliban și a teroriștilor din gruparea Al-Qaeda.
2003: În California, alegătorii au votat pentru demiterea guvernatorului Gray Davis și l-au ales drept nou guvernator pe Arnold Schwarzenegger.
2004: Regele Norodom Sihanouk al Cambodgiei abdică și este înlocuit de fiul său Norodom Sihamoni.

Citeste si: Curs valutar BNR joi, 7 octombrie 2021. Valutele explodează! Maxim al anului pentru franc elvețian și liră sterlină!

 

 

 

Taguri: