La summitul G20 din India, miniștrii vor discuta despre consolidarea băncilor multilaterale de dezvoltare și despre acțiuni coordonate în domeniul climei.
Miniștrii de finanțe și șefii băncilor centrale din cadrul G20 au început discuțiile privind acordurile de restructurare a datoriilor, reforma băncilor multilaterale și finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice, în contextul în care încearcă să susțină o economie mondială în declin.
Probleme?
Ministrul indian de finanțe, Nirmala Sitharaman, care prezidează și găzduiește summitul de la Gandhinagar, a început prin a le vorbi liderilor din domeniul finanțelor despre "responsabilitatea pe care o avem... de a conduce economia mondială către o creștere puternică, durabilă, echilibrată și favorabilă incluziunii".
Sitharaman a declarat mai devreme luni, vorbind cu reporterii alături de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, că pe agenda celor două zile se va afla "facilitarea unui consens în ceea ce privește problemele dificile asociate cu creșterea îndatorării".
Discuțiile se vor concentra, de asemenea, pe "probleme globale critice, cum ar fi consolidarea băncilor multilaterale de dezvoltare și luarea de măsuri coordonate în domeniul climei", a adăugat Sitharaman.
Yellen a declarat: "Lumea se așteaptă ca G20 să facă progrese în ceea ce privește provocările cheie, cum ar fi schimbările climatice și pandemiile, ca parte a activității noastre de consolidare a economiei mondiale".
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
De asemenea, ea a citat activitatea de combatere a dificultăților legate de îndatorare în rândul celor mai sărace țări din lume, menționând progresele înregistrate în ceea ce privește restructurarea datoriilor în Zambia, despre care a discutat cu ocazia vizitei la Beijing în această lună.
"Să mergem mai repede"
China, a doua cea mai mare economie a lumii și un creditor important pentru mai multe țări cu venituri mici și aflate în dificultate din Asia și Africa, a rezistat până acum unei înțelegeri multilaterale comune pe această temă, au declarat oficialii.
Duminică, Yellen a declarat că acordul cu Zambia a durat "prea mult timp pentru a fi negociat" și a adăugat că speră că tratamentele privind datoriile pentru Ghana și Sri Lanka ar putea fi "finalizate rapid"."Ar trebui să aplicăm principiile comune pe care le-am convenit în cazul Zambiei și în alte cazuri, în loc să începem de fiecare dată de la zero", a declarat Yellen.
"Și trebuie să mergem mai repede".
Mai mult de jumătate din țările cu venituri mici sunt aproape sau în dificultate din cauza datoriilor, dublu față de 2015, a adăugat Yellen. Un oficial de rang înalt din partea președintelui G20, India, a declarat că a existat un "răspuns nu foarte încurajator" din partea Beijingului cu privire la înțelegerea datoriei comune.
Mai multe economii s-au confruntat cu dificultăți în urma dublei lovituri date de pandemia de coronavirus și de consecințele ofensivei Rusiei în Ucraina- care a afectat prețurile globale ale combustibililor și ale materiilor prime. China este un creditor major în unele dintre aceste cazuri și s-a confruntat cu critici pentru poziția sa privind restructurarea datoriilor națiunilor.
Citește și: Cum s-au schimbat așteptările pe bursa în acest an pe Wall Street?
Citește și: Wall Street pare brusc încrezător că America va evita o recesiune!
Citește și: Web3: Viitorul descentralizat al Internetului- Cum se va transforma?