Datoria SUA crește la 33.000 de miliarde de dolari! Se inchide guvernul?

Author: Bogdan Frațilă

În timp ce datoria națională a SUA trece de 33.000 de miliarde de dolari și se profilează o închidere a guvernului, Wall Street se simte în defensivă.

Sursa: PixaBay

În timp ce datoria națională a SUA trece de 33.000 de miliarde de dolari și se profilează o închidere a guvernului, Wall Street se simte în defensivă.

În timp ce datoria națională a SUA trece de 33.000 de miliarde de dolari și se profilează o închidere a guvernului, Wall Street se simte în defensivă.

Această închidere ar putea să afecteze sentimentul și să dea o lovitură unei economii care se confruntă deja cu prețuri ridicate la benzină, greve ale muncitorilor din industria auto și inflație ridicată- unii spunând că ar putea chiar crește posibilitatea unei recesiuni.

Fitch a trimis Congresului un semnal de alarmă după lupta pentru limita de îndatorare de la începutul acestei veri. În august, agenția de rating a retrogradat datoria suverană a SUA de la AAA la AA+, citând datoria tot mai mare a națiunii și conflictul între partide drept principalele motive care au stat la baza deciziei sale.

Amanari fatale?

Dar guvernul a apăsat pe butonul "snooze".

Ce se întâmplă: De atunci, datoria națională brută a crescut într-un ritm alarmant- cu 1.000 de miliarde de dolari numai în ultimele trei luni.

În același timp, acuzațiile politice cu privire la cauzele acumulării accelerate a datoriei au lăsat guvernul într-un impas în ceea ce privește bugetul.

Deficitul bugetar- diferența dintre ceea ce cheltuiește guvernul și ceea ce încasează- a ajuns la 1.500

de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului fiscal, o creștere de 61% față de anul trecut.

Recenta creștere a ratelor dobânzilor a făcut deja mult mai costisitor pentru guvern să plătească ceea ce datorează. Iar un guvern închis, fără un plan de rambursare a datoriei, ar înrăutăți problema.

"Așa cum am văzut cu creșterea recentă a inflației și a ratelor dobânzilor, costul datoriei poate crește brusc și rapid", a declarat Michael Peterson, directorul general al fundației Peter G.

Peterson, un grup bipartizan care militează pentru responsabilitate fiscală. "Cu costuri ale dobânzilor de peste 10.000 de miliarde de dolari în următorul deceniu, acest ciclu fiscal compus nu va face decât să continue să dăuneze copiilor și nepoților noștri", a spus el.

Republicanii spun că programele de cheltuieli federale susținute de administrația Biden sunt prea scumpe, iar democrații spun că reducerile de taxe susținute de GOP au strivit veniturile.

Data de 30 septembrie marchează sfârșitul anului fiscal, iar legislatorii vor trebui să finalizeze un acord bugetar pentru 2024 până la 1 octombrie pentru a evita o închidere a guvernului. Dar nici unul dintre cele 12 proiecte de lege de alocare necesare pentru finanțarea guvernului nu a trecut încă prin Congres, ceea ce face puțin probabil ca un plan să fie adoptat până la termenul limită.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Amenințarea unui shutdown vine în condițiile în care economia SUA resimte deja presiunea inflației, a creșterii ratelor dobânzilor și a unui deficit ridicat, a grevelor UAW, a reluării plăților pentru datoriile studenților și a creșterii prețurilor la benzină, au declarat Gary Schlossberg și Jennifer Timmerman de la Wells Fargo Investment Institute.

Fiecare dintre aceste lucruri, au spus ei, "cântărește asupra locuințelor, a finanțelor consumatorilor și a cheltuielilor de finanțare guvernamentală în adăugarea riscurilor de recesiune în ultimele luni ale anului".

De ce este important: O închidere a guvernului ar opri majoritatea activităților și serviciilor agențiilor guvernamentale și ar necesita ca tot personalul guvernamental neesențial să își ia concediu fără plată. Analiștii de la EY estimează că există aproximativ 800.000 de lucrători federali neesențiali, cu un salariu mediu de 95.000 de dolari fiecare.

Chiar se inchide guvernul american?

Amploarea pagubelor se reduce la cât de mult durează o potențială închidere.

Fiecare săptămână de închidere a guvernului, au estimat Gregory Daco, economistul-șef al EY, și echipa sa, ar costa economia americană 6 miliarde de dolari și ar reduce creșterea PIB-ului cu 0,1 puncte procentuale în trimestrul al patrulea din 2023.

De asemenea, închiderea ar duce la o întârziere a datelor economice, a spus Daco, "creând o potențială durere de cap pentru economiștii și factorii de decizie politică care încearcă să evalueze starea de sănătate a economiei".

În ultimii 30 de ani, shutdown-urile au durat între câteva zile și peste o lună, dar Schlossberg și Timmerman consideră că, având în vedere "pozițiile înăsprite într-un Congres din ce în ce mai polarizat", acesta are potențialul de a dura câteva săptămâni.

Evenimentul, spun ei, ar putea fi "încă un catalizator care ar putea declanșa o volatilitate crescută și o slăbiciune prelungită a acțiunilor, având în vedere vulnerabilitățile de bază pe care le vedem în economia în general". Investitorii ar trebui să pregătească un portofoliu defensiv, au adăugat ei, "poziționându-se pentru o economie care se apropie de o recesiune anticipată".

Citește și: China trimite peste 100 de avioane de luptă! Alt razboi?

Citește și: TOP 3 cele mai bune țări pentru expati în 2023!

Citește și: Marile companii de tehnologie din SUA se confruntă cu noi norme UE!

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.