Dau cu sapa si cu tarnacopul, dar nu pentru a munci pamantul! Descopera adevarate comori ascunse in munti

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 25 sep 2020, 12:35

Am mers si noi pe urmele oamenilor muntelui si am descoperit povestea cautatorilor de chihlimbar.

O dupa-amiaza senina de august si o sosea ingusta, ascunsa bine de crestele stancoase ale muntilor Buzaului. Departe de vuietul agitatiei urbane, pe drumul care pare ca duce spre nicaieri, cativa pasi apasati sunt singurii care indraznesc sa „confrunte” linistea naturii.

Florin si prietenul lui au ramas printre putinii din zona ce au pastrat obiceiul transmis din batrani: descoperirea si prelucrarea chihlimbarului.

Cu zeci de ani in urma, minele de exploatare din Buzau erau singurele din tara care scoteau la suprafata piatra stralucitoare.

Dupa ce s-a inchis si ultima dintre ele, acum 7 decenii, cei care mai sapa in stancile de aici o fac doar de placere, caci norocul surade destul de rar.

Oamenii cunosc atat de bine chihlimbarul, incat este suficienta o singura privire pentru a-si da seama cat valoreaza mica descoperire.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

In

satul dintre munti exista un mic cult pentru piatra care are aproximativ 380 de nuante, de la galbenul de miere pana la negru-verzuliu.

Candva, ambra din regiunea Buzaului era recunoscuta in toata lumea pentru fumusetea ei. Insa, minunea care de-a lungul timpului a devenit din rasina, o piatra stralucitoare, ramane inca adanc ingropata in stancile din Colti.

 

Taguri: