De Buna Vestire se mănâncă pește. 2 rețete mănăstirești cu pește simple și delicioase

Autor: Bianca Vidoi

De Buna Vestire se mănâncă pește

Sursa: Unsplash

Buna Vestire este prăznuită anual la data de 25 martie, zi ce pică de fiecare dată în Postul Paștelui, motiv pentru care se mănâncă pește.

Ne aflăm în Postul Mare sau Postul Paștelui, cel mai lung și aspru post din calendarul ortodox, cu o durată de 48 de zile. Buna Vestire este sărbătorită anual la data de 25 martie, zi în care este dezlegare la pește. Iată care sunt rețetele mănăstirești cu pește pe care le puteți găti în această zi sfântă.

De Buna Vestire se mănâncă pește

Buna Vestire este sărbătorită la data de 25 martie 2024, iar această sărbătoare este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, ce marchează importanța acesteia.

Această sărbătoare celebrează ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil îi spune Fecioarei Maria îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Biserica le oferă credincioșilor dezlegare la pește, dar și la vin și untdelemn, fiind prima dezlegare la pește din Postul Mare. Astfel, în această zi sfântă credincioșii sunt încurajați să consume pește, vin și untdelemn, aceasta fiind o „derogare pentru cei ce se ostenesc, nu o hrană permanentă, zilnică.

Prin compoziția chimică, această carne se deosebește de cea a animalelor sau a păsărilor dinafara mediului acvatic. De asemenea, este o carne ușor de digerat, bogată mai ales în fosfor, pe când cea de miel sau porc este bogată în proteine și în grăsimi greu de digerat și care aduce, după ea, nevoia consumării de alcool și pofta pentru plăcerile trupești”, a declarat părintele Nicolae Necula, conform doxologia.ro.

Zile cu dezlegare la pește în postul Paștelui 2024

Postul Paștelui este considerat cel mai aspru și lung post din calendarul ortodox, iar acesta are o durată de 48 de zile, în care credincioșii nu trebuie să consume alimente de origine animală, precum carne, lapte, ouă, brânză sau alte astfel de alimente. Cu toate acestea, există două zile în care Biserica le oferă dezlegare la pește credincioșilor, în cadrul sărbătorilor importante, mai exact de Buna Vestire, celebrată la data de 25 martie 2024, dar și de Florii, sărbătoare pomenită la data de 28 aprilie 2024.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Postul Paștelui a început la data de 18 martie 2024, iar timp de 48 de zile, până în noaptea de 4 mai 2024, credincioșii o să se concentreze pe curățarea sufletului și a trupului pentru Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Credincioșii primesc și zile de dezlegare la vin și la untdelemn, ce atrag atenția asupra sărbătorilor importante din calendar:

  • Sâmbătă, 23 martie – Sfântul Mucenic Nicon
  • Duminică, 24 martie – Sfântul Cuvios Zaharia
  • Sâmbătă, 30 martie – Sfântul Cuvios Ion Scărarul
  • Duminică, 31 martie – Duminica Sfântului Grigorie Palama
  • Sâmbătă, 6 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
  • Duminică, 7 aprilie – Duminica Sfintei Cruci
  • Sâmbătă, 13 aprilie – Sfântul Mucenic Artemon
  • Duminică, 14 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
  • Sâmbătă, 20 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
  • Duminică, 21 aprilie – Duminica Sfintei Maria Egipteanca
  • Sâmbătă, 27 aprilie – Sâmbăta lui Lazăr, pomenirea morților

Ce rețete mănăstirești cu pește poți prepara

Borșul de pește este o rețetă pe care credincioșii o prepară adesea în zilele de dezlegare la pește, mai ales în cadrul mânăstirilor. Pentru a realiza această rețetă avem nevoie de:

  • 2 bucăți pește macrou
  • 1 ardei roșu
  • 1 ardei verde
  • 1/2 rădăcină de țelină
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 morcov
  • 2 roșii
  • 10 ml ulei
  • sare
  • piper
  • borș de putină
  • 1 legătură pătrunjel verde

Primul pas pentru prepararea borșului de pește este să punem la fiert apă într-o oală, iar în momentul în care apa ajunge la fiert, atunci dăm focul mai mic, timp în care începem să spălăm și să curățăm peștele. Peștele curățat îl adăugăm în oala cu apă și îl lăsăm la fiert timp de 15 minute la foc mic, după care îl scoatem. Începem acum să pregătim legumele, pe care le curățăm și le tăiem în cubulețe, ce se pun în apa în care a fost fiert peștele.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire 2024: Numărul de cântece ale cucului poate dezvălui câți ani mai are de trăit cel care îl aude

Borșul se asezonează cu are, piper și ulei și se mai lasă la fiert, după care putem să adăugăm peștele în borș și să oprim focul.

Tocana de pește este o altă rețetă simplă și delicioasă pentru credincioșii ce își doresc să consume pește în această zi sfântă, iar pentru a o realiza avem nevoie de:

  • 1 kg pește (macrou)
  • 3 linguri făină
  • 100 ml ulei de măsline
  • 2 cepe
  • 5 căței de usturoi
  • 800 de grame roșii sau 3 linguri concentrat de tomate
  • 2 linguri de oțet
  • 1/2 cană cu apă sau vin alb
  • sare și piper după gust.

Peștele este primul aliment de care ne ocupăm pentru a începe această rețetă, pe care îl curățăm și spălăm, după care îl tăiem în bucăți și îl asezonăm cu sare. Bucățile de pește le trecem prin făină și le prăjim în ulei încins, după care îl punem într-o farfurie cu un șervețel de hârtie, astfel încât să se lase excesul de grăsime.

În uleiul rămas de la pește putem să punem ceapa tăiată și usturoiul, după care adăugăm roșiile decojite și tăiate cubulețe. Lăsăm focul mediu și acoperim tigaia cu un capac timp de 30 de minute, după care adăugăm peștele, oțetul, apa sau vinul și piperul și se lasă la fiert timp de 20 de minute, la foc mic, potrivit playtech.ro.