De când ar putea dispărea banii cash, în România. Toate plățile salariale ar putea fi făcute exclusiv cu cardul

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 28 iun 2023, 16:21

După ce va fi publicat în Monitorul Oficial, va intra în vigoare în termen de 180 de zile

Sursa: shutterstock

Șansele ca, în România, să dispară banii cash sunt din ce în ce mai mari. Tendința românilor este de a renunța la banii cash, în favoarea plăților efectuate cu cardul.

Din ce în ce mai mulți români plătesc mai mult cu cardul, iar banii cash devin din ce în ce mai rari. Prin urmare, este posibil ca banii cash să dispară definitiv, iar toți comercianții, indiferent de natura lor, vor fi nevoiți să aibă POS.

De când ar putea dispărea banii cash

Un proiect de lege a fost depus în Parlamentul României, proiect ce interzicea angajatorilor de a mai plăti salariile în numerar.

De asemenea, proiectul prevede și obligarea tuturor comercianților de a accepta plățile efectuate cu cardul.

În cazul în care acest proiect va fi adoptat, după ce va fi publicat în Monitorul Oficial, va intra în vigoare în termen de 180 de zile. Toate Comisiile au avizat, deja, Proiectul de Lege pentru modificarea și pentru completarea unor acte normative, cu scopul de a crește incluziunea financiară și ar putea primi toate voturile de care are nevoie.

Citește și: Românii care beneficiază de vouchere în valoare de 2.500 de lei! Gabriela Firea a făcut anunțul: „Vrem să ajutăm”

Pentru ca această schimbare să se producă, este nevoie ca proiectul să primească votul din partea Camerei Deputaților, vot ce este for decizional. Proiectul de Lege aparține lui George-Cristian Tuță, PNL și primește susținerea parlamentarilor din mai multe partide politice.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Persoanele care nu vor primi salariile pe card

În cazul în care Proiectul de Lege va fi adoptat, vor exista, totuși, unele persoane care își vor primi salariile în numerar. Conform Legii 258/2017, persoanele ale căror venituri lunare nu depășesc 60% din salariul mediu brut pe economie, a cărui valoare a fost stabilită, pentru anul 2023, la valoarea de 6.789

de lei, nu vor primii salariile în conturile bancare.

Citește și: Cine sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Reducere de 13 ani”

Mai mult decât atât, Articolul 4 din Legea 258/2017 prevede: „e) consumator vulnerabil din punct de vedere financiar – consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor,

sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie;”,  câștigul salarial mediu brut pe economie, pentru anul 2023, fiind de 6.789 de lei, conform Legii BASS nr. 369/2022, relatează romaniatv.net.

 

 

Taguri: