În 2019, Comisia Europeană a sugerat renunțarea la ora de iarnă. Iată ce decizie a luat România în acest sens. Află de când nu se mai schimbă ora!
Citeste si: Ce se întâmplă cu ora de iarnă din 2021? Iată ultimele informații
Ce se întâmplă cu ora de iarnă în România
În urmă cu doi ani, mai exact în luna martie a anului 2019, Parlamentul European a votat pentru a se renunța la ora de vară, la nivelul Uniunii Europene.
Așadar, anul 2021 ar trebui să fie ultimul an în care se schimbă oră. Unele țări au decis să rămână la ora de vară, iar această ultimă schimbare a avut loc în ultimul weekend din luna martie 2021.
Țările care au ales să rămână la ora de iarnă ar urma să facă modificarea în ultima duminică din luna octombrie a acestui an.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Până în prezent, România nu s-a hotărât dacă alege să rămână la ora de iarnă sau la cea de vară. Astfel, în ultimul weekend din luna aceasta, românii vor da ceasurile înapoi cu o oră. Asta înseamnă că ora 4:00 va deveni ora 3:00 în noaptea de 30 spre 31 octombrie.
Citeste si: Ora de iarnă 2021: Când se schimbă ora în România? Vom dormi mai mult cu o oră
Comisia Europeană a sugerat renunțarea la ora de iarnă și introducerea orei de vară, deoarece s-a dorit creșterea numărului de ore în care oamenii să beneficiaze de lumina naturală a Soarelui.
Mai mult, această măsură a fost foarte de bună pentru oamenii care se ocupau cu agricultura. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.
De reținut este că ora de iarnă 2021 se schimbă după echinocțiul de toamnă, care are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie și a marcat și sfârșitul anotimpului de vară. Acela a fost și momentul în care ziua a fost egală cu noaptea.