De când sărbătoresc românii Valentine's Day: A devenit mai populară decât Dragobetele!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 10 nov 2022, 09:35

Valentine's Day

Sursa: pexels.com

Valentine's Day, sărbătoarea dedicată iubirii, importantă din occident, a devenit din ce în ce mai populară şi în rândul românilor.

Valentine's Day, cunoscută şi ca Ziua Îndrăgostiților sau Ziua Sfântului Valentin este sărbătorită anual pe 14 februarie. Deși nu este o sărbătoare publică în orice țară, Ziua Îndrăgostiților  este recunoscută ca având o semnificație culturală, religioasă și comercială în multe regiuni din întreaga lume. Această celebrare a iubire a început să fie din ce în ce mai populară şi la noi în țară.

Valentine's Day a început să se sărbătorească și în România după Revoluția din decembrie 1989, devenind din ce în ce mai populară.

Care este originea Zilei Îndrăgostiţilor

De Valentine's Day  îndrăgostiţii din toată lumea îşi fac cadouri celebrând astfel dragostea care îi leagă. Sărbătoarea a prins contur odată cu trecerea timpului şi nu a avut dintotdeauna o importanţă deosebită. Prima atestare a zilei de 14 februarie a fost în anul 498, când trei sfinţi au fost numiţi de papa Gelasius I, data celebrării lor fiind această zi.

Ziua este asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma, trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldaţii cărora le era interzis acest ritual. El ar fi vindecat-o pe fiica gardianului său, Asterius, în timp ce se afla în închisoare. Aparent, înainte de execuţie, el i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o cu "al tău Valentin".

"Strămoşul" Zilei Îndrăgostiţilor de astăzi era Lupercalia, sărbătoare celebrată în Roma antică între 13 şi 15 februarie.

Această sărbătoare seminifca purificare şi fertilitate şi implica ritualuri păgâne, inclusiv sacrificarea unei capre şi biciuirea femeilor care îşi doreau să aibă un copil. Ea a fost interzisă de papa Gelasius I în 494 şi sărbătoarea a fost înlocuită de Valentine's Day. 

În mitologia romană, Cupidon, fiul lui Venus, este zeul dragostei, iar imaginea sa este asociată cu Ziua Îndrăgostiţilor. La naştere, Jupiter a vrut să scape de Cupidon, dar mama sa, Venus, l-a ascuns în pădure, unde acesta a învăţat să folosească arcul pe animale, înainte de a-l folosi pentru a lega destinul oamenilor.

Tradiţii de Sfântul Valentin

Sărbătoarea care celebrează iubirea cuplurilor a fost de fapt cea a celibatarilor. Ziua reprezenta o ocazie pentru fetele tinere de a se ascunde pe aleile întunecate ale satului lor pentru a fi găsite de bărbaţii singuri. Apoi urma căsătoria.

Ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează dragostea se înregistrează în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste.

Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc "My Valentine".

Geoffrey Chaucer menţiona această sărbătoare populară în scrierile sale din 1382. În Evul Mediu, de Ziua Îndrăgostiţilor, atât băieţii, cât şi fetele trăgeau la sorţi un nume dintr-un bol pe care trebuia să îl poarte pe mânecă toată săptămâna următoare.

La sfârşitul anilor 1800 a apărut şi prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor.

Idee a fost a lui Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În epoca medievală, femeile consumau alimente considerate "bizare" de Ziua Îndrăgostiţilor, pentru că, potrivit superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.

În fiecare an, de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei.

Ziua Îndrăgostiţilor este un prilej pentru cadouri impresionante. În 1557, Diane de Poitiers a primit din partea lui Henric al II-lea proprietatea regală din Chenonceau.

În 1631, împăratul Shâh Jahân a construit Taj Mahal pentru soţia sa, Mumtaz Mahal, care a murit după ce a dat naştere celui de-al 14-lea copil. Ziua Îndrăgostiţilor este şi momentul pe care sute de mii de persoane îl aleg în fiecare an pentru a cere în căsătorie persoana iubită.

Legenda Sfântului Valentin

Claudiu al II-lea era un luptător îndârjit și a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică, însă bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. În locul luptei, bărbații ar fi preferat să stea acasă cu soțiile și copiii lor.

Astfel, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Această lege ar fi fost menită să îiconvingă pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.

Citeste si: Cadou de Ziua Indragostitilor pentru EA! Ce cadou să-i faci iubitei tale în această zi dedicată iubirii?

Valentin, un preot crestin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu. Astfel, pentru el, Claudiu nu avea dreptul să acest rituaş. El a căsătorit în secret cupluri, pentru a nu putea fi găsit de împărat.

Claudiu l-a găsit, totuşi, și l-a arestat. Claudiu i-a apreciat personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman.

Valentin a refuzat şi a fost întemnițat și condamnat la moarte. El a trimis scrisori de adio către prietenii săi până la execuţie și le-a semnat scriind "Adu-ți aminte de Valentin al tău."

Se presupune că Valentin a fost executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Detaliile legate de viața Sfântului Valentin nu sunt bine cunoscute și nu se știe dacă legenda are o bază istorică reală.

Citeste si: Cadouri de Ziua Îndrăgostiților pentru EL. Iată 12 idei inedite de cadouri pentru iubitul tau