De câte ecografii este nevoie în timpul sarcinii?

Author: Diana Tilă
Actualizat: 27 feb 2023, 10:54

Ecografia este un test imagistic bazat pe ultrasunete, acestea fiind emise și recepționate de un transductor lipit de pielea pacientului.

Medicii folosesc ecografia pentru a monitoriza evoluția sarcinilor, întrucât acest test este considerat mult mai sigur comparativ cu celelalte opțiuni (RMN, CT etc).

Dacă ești însărcinată și te întrebi cate ecografii sunt necesare în general, citește în continuare acest articol pentru a avea o idee mai bună. Cu toate acestea, trebuie menționat că fiecare sarcină este diferită, iar numărul total de ecografii pentru fiecare caz poate fi precizat doar de către medicul specialist.

Ecografiile împărțite pe trimestre

Chiar dacă numărul de investigații imagistice nu poate fi specificat cu exactitate întrucât pot exista diferite complicații sau factori de risc, există însă câteva ecografii recomandate în fiecare trimestru și anume:

Trimestrul 1

Ecografia de morfologie fetală din trimestrul 1 de sarcină reprezintă de obicei prima investigație imagistică realizată. Aceasta este recomandată între săptămânile 11 și 14 și este folosită pentru a observa evoluția fetusului și dacă există sau nu o sarcină multiplă.

Pe lângă aceste informații, ecografia din trimestrul 1 are o importanță majoră întrucât poate oferi informații despre sănătatea fetusului și prezența sau absența anumitor anomalii sau malformații grave.

Aceasta este recomandată pentru a depista anomalii cromozomiale cum ar fi sindromul Down, sindromul Patau sau sindromul Edwards, fiecare dintre acestea putând fi observate prin malformații specifice, cum ar fi cele ale craniului, oaselor, inimii etc.

Deoarece unele anomalii cum ar fi sindromul Down pot fi greu de detectat mai târziu în evoluția sarcinii, realizarea ecografiei în trimestrul 1 este extrem de importantă.

Trimestrul 2

Ecografia pentru trimestrul 2 de sarcină este realizată în jurul săptămânii 20 și este folosită pentru a verifica evoluția fetusului și pentru a obține informații importante despre sarcina în sine. Tot în această perioadă se poate determina și sexul bebelușului, pentru părinții care vor să afle.

Nu este recomandată realizarea acestei investigații mai devreme decât este stabilit, întrucât există riscul ca unele organe să nu fie dezvoltate suficient pentru a oferi informațiile necesare.

În timpul ecografiei, medicul specialist va examina anatomia fetusului pentru a depista potențiale anomalii sau malformații. Acesta va verifica in detaliu inima, creierul, oasele, abdomenul, coloana vertebrală și fața bebelușului.

Pe lângă aceste verificări, medicul va examina și anexele fetale cum ar fi lichidul amniotic, placenta și cordonul ombilical, întrucât starea acestora poate oferi informații despre sănătatea si evoluția sarcinii.

Tot în această perioadă se va verifica și cervixul și uterul pentru a identifica un potențial risc de avort spontan sau de naștere prematură.

Deoarece ecografia din trimestrul 2 oferă informații vitale despre sănătatea fetusului și a sarcinii în sine, aceasta trebuie efectuată la timpul corespunzător, în funcție de recomandările medicului.

Trimestrul 3

Această ecografie se realizează în jurul săptămânii 32, în funcție de recomandările medicului. Chiar dacă investigația imagistică din acest trimestru poate fi realizată pentru toate sarcinile, aceasta este recomandată în special pentru femeile care au un istoric de sarcini complicate (preeclampsie, diabet etc).

În timpul ecografiei medicul va verifica poziția fetusului, lichidul amniotic și locația placentei, pentru că aceasta să nu blocheze nașterea bebelușului.

Bunăstarea fetusului va fi stabilită prin realizarea unei ecografii doppler prin care se va verifica fluxul sangvin prin cordonul ombilical și prin arterele cerebrale ale acestuia. În baza tuturor informațiilor obținute, medicul va întocmi un raport despre sănătatea sarcinii și a copilului și va lua măsurile necesare în funcție de fiecare caz în parte.

Ecografia reprezintă o investigație importantă pentru monitorizarea sarcinii. Dacă ești însărcinată, discută atunci cu un doctor specialist pentru a primi atenția medicală necesară și pentru a stabili prima ecografie!

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.