De câte ori se sărbătorește Sfântul Ioan pe an. Sărbătorile trecute cu cruce roșie în calendarul ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 28 aug 2024, 10:25
Sfântul Ioan Botezătorul
Sursa: doxologia.ro

La sfârșitul lunii august este pomenită Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, însă aceasta nu este singura ocazie când acest sfânt este sărbătorit.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost un proroc important pentru Biserica Ortodoxă, iar acesta și-a trăit începutul vieții în pustietate, post și rugăciune. Pe parcursul anului bisericesc acesta este pomenit de mai multe ori, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul fiind ultima sărbătoare cu cruce roșie din anul bisericesc. Iată de câte ori se sărbătorește Sfântul Ioan pe an.

De câte ori se sărbătorește Sfântul Ioan pe an în calendarul creștin ortodox

Anul bisericesc începe în fiecare an la data de 1 septembrie, iar pe parcursul acestuia, Sfântul Ioan are mai multe zile în care este pomenit. Prima sa pomenire are loc la data de 23 septembrie, atunci când este amintită zămislirea lui, dată ce nu are o cruce roșie sau neagră trecută alături în calendarul creștin ortodox.

A doua celebrare a Sfântului Ioan este la data de 7 ianuarie, atunci când este sărbătorit soborul acestuia, sărbătoare ce este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

În luna iunie are loc a treia pomenire a Sfântului Ioan, mai exact a nașterii acestuia la data de 24 iunie, zi trecută alături de o cruce roșie. Ultima pomenire a Sfântului Ioan este la finalul anului bisericesc, la data de 29 august, atunci când este amintită Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, fiind astfel ultima sărbătoare cu cruce roșie.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Pe parcursul anului bisericesc credincioșii cinstesc și prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul pe 24 februarie și 25 mai. Potrivit tradiție nu se urează „La mulți ani” celor ce poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul la data de 29 august, urările rostindu-se la data de 7 ianuarie.

Viața Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, iar acesta a avut norocul de a se naște într-o familie cu mare iubire față de Dumnezeu, tatăl său, Zaharia, fiind preot.

Acest sfânt s-a născut cu șase luni înainte de nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, iar mama sa, Elisabeta, s-a rugat foarte multe pentru a îl putea aduce pe lume pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Citește și: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune sau nu „La mulți ani!” pe 29 august

Îngerul Gavriil a venit la preotul Zaharia pentru a îl anunța că urmează să fie tată, în timp ce acesta era la templu, însă bărbatul nu a crezut veste, motiv pentru care nu a mai putut vorbi până în momentul

în care a trebuit să îi pună un nume fiului său. După nașterea mântuitorului Iisus Hristos, Irod a poruncit ca toți pruncii ce au mai puțin de trei ani să fie uciși, moment în care Elisabeta l-a luat pe prunc pentru a nu risca să fie ucis. Zaharia a fost ucis în templu pentru că nu a vrut să le zică unde este copilul său, iar după 40 de zile de la acest moment, Elisabeta a trecut la cele sfinte, iar Sfântul Ioan Botezătorul a fost crescut de un înger.

Când a ajuns la maturitate, Sfântul Ioan Botezătorul a fost trimis în regiunea Iordanului pentru a propovădui cuvântul Domnului, vestind venirea lui Mesia. Sfântul Ioan Botezătorul este cel ce îi oferă Sfântul Botez Mântuitorului Iisus Hristos, potrivit doxologia.ro.

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.