Guvernul a anunțat că românii vor putea să își amâne din nou plata ratelor la bancă pe o perioadă de 9 luni, la fel ca în timpul pandemiei de COVID-19.
Experții avertizează că aceasta nu e deloc o idee bună dacă le poți plăti. Amânarea ratelor la bancă pe o perioadă de 9 luni se face doar la cererea clientului.
Specialiștii avertizează că din această măsură, pe care Guvernul a decis-o, decurg mai multe probleme: mai întâi cei care vor alege să își amâne ratele vor plăti dobânzi mai mari, iar măsura
„Să oferi un moratoriu și posibilitatea amânării ratelor la bancă când zici că economia ți-a crescut cu 6,5% și inflația a sărit de 14%, asta înseamnă să curtezi dezastrul. Nu mai plătim ratele și aruncăm banii în consum. Asta crește inflația, nu o scade, deci va obliga BNR să crească și mai accelerat ratele dobânzilor.
Și economistul Bogdan Glăvan consideră că ideea guvernului nu este una bună și că situația diferă cu cea din 2020, atunci când economia s-a oprit pentru o perioadă.
„Amânarea ratelor la bănci pentru 9 luni? Ca să ce? Ca să plătească oamenii mai mult pe urmă? Oameni buni, înțelegeți că nu suntem în filmul din 2020: în linii mari, la vremea respectivă economia a luat o pauză de câteva luni și cam atât; a fost stop joc, după care activitatea a fost repornită.
Profesorul de economie Glăvan a subliniat și că măsura va avea un efect negativ asupra inflației.
"Măsura aceasta va submina încercarea BNR de temperare a inflației, pentru că reduce rolul dobânzilor în ajustarea comportamentului publicului, practic statul își dă cu stângul în dreptul, așa ceva nu am mai văzut în istorie. Politica anti-inflaționistă înseamnă temperarea cheltuielilor publice și private, deci înseamnă reducerea deficitului bugetar și a îndatorării cetățenilor și firmelor. Măsurile luate de guvern vin exact contra acestui deziderat. Nici măcar ceai de tei nu sunt, ci mai rău", a punctat economistul.
Amânarea ratelor, printre mai multe măsuri din cadrul programului "Sprijin pentru România"
Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au anunțat, recent, mai multe măsuri de sprijin pentru populație în contextul scumpirilor și a posibilei recesiuni economice din acest an.
"Coaliția de guvernare a decis, astăzi, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice Sprijin pentru România, în valoare de 1,1 miliarde euro.
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.
Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.
Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:
-diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
-suspendarea angajărilor la stat;
-creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
-accelerarea
absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției", a transmis, pe Facebook, premierul Nicolae Ciucă. Un mesaj similar a publicat pe contul său de Facebook și președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Citeste si: Ratele la bănci, anulate pe o perioadă de 9 luni! Guvernul a făcut anunțul! Cine beneficiază