Astfel de senzații tari sunt posibile la Grădina Zoologică Holografică din Australia, care a fost deschisă la începutul acestui an și care prezintă 50 de exponate realiste, de la dinozauri la gorile, realizate cu ajutorul laserelor.
Creatorul său spune că este cel mai futurist parc tematic de animale din lume, folosind o tehnologie care nu a mai fost folosită nicăieri altundeva.
"Se râde mult, se țipă mult... dar când trece balena de 30 de metri, dintr-un motiv oarecare, toată lumea tace ca și cum ar fi înmărmurită și reverențioasă în fața unei creaturi atât de magnifice", explică Bruce Dell,
Viitor hologramic
Este o înșelătorie digitală, care păcălește creierul să vadă ceva ce nu este cu adevărat acolo.
"Proiectezi în aer un obiect care pare a fi real pentru că, în timp ce te plimbi în jurul lui, îl vezi din tot felul de unghiuri diferite. Așadar, folosești lumina laser și proiectăm aceste obiecte în aer", a declarat el pentru.
"Animalele vin în cameră, trec prin tunel și le mângâi ca în filme. Vezi un animal făcut din lumină în fața ta. Vei ieși, vei întinde mâna și vei mângâia un leu".
Spectacolul cu holograme folosește o nouă tehnologie de "adâncime" care face ca animalele să pară mari. Imaginile în mișcare sunt aduse la viață de un proiector laser care conține cristale care permit unor simple ochelari de soare purtați de oaspeți să separe câmpurile de lumină.
În mod esențial, există un dispozitiv care știe unde se află fiecare persoană din sală, creând o experiență virtuală personalizată. Spectacolele holografice sunt însoțite și de tehnologie senzorială, permițând vizitatorilor să miroasă florile și copacii.
Tehnologia care iluminează parcul tematic al Axiom din suburbia Brisbane strălucește și în alte părți. Bruce Dell a declarat pentru BBC că firma sa are contracte cu gigantul aerospațial Airbus și cu corporația americană Honeywell, precum și pentru construirea unui acvariu holografic pentru un hotel de lux deținut de Bill Gates în Maldive.
Fondatorul Grădinii Zoologice Holografice spune că regândește industria, reducând costurile și îmbunătățind calitatea, prin fabricarea componentelor într-o fabrică special construită în statul australian Queensland.
"Toată lumea se așteaptă la revoluția hologramei. Este ceva ce vedem în science-fiction și ar fi trebuit să o avem până acum. Dar hologramele au fost întotdeauna atât de scumpe. Am simțit că sunt unele lucruri de făcut acolo pentru a le face mult mai ieftine", explică dl Dell.
"În mod normal, hologramele necesită cantități enorme de putere de calcul. În mod normal, trebuie să ai 10 computere conectate împreună pentru a le face. Datorită bunei noastre înțelegeri a modului în care funcționează gestionarea memoriei calculatoarelor, am reușit să realizăm algoritmi care reduc hologramele la un singur calculator."
În Canberra, o altă cursă pentru reimaginarea conceptelor de holografie este în plină desfășurare. Cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană (ANU) spun că perturbă legile vechi ale fizicii care folosesc lentile și oglinzi pentru a răspândi lumina.
Urmatoarea revolutie digitala
Echipa de la ANU experimentează cu meta-optica, sau nano-fotonica. Atunci când fasciculele de lumină trec peste suprafețe minuscule de meta, care au o dimensiune de doar câțiva milimetri, acestea pot manipula unda, similar cu o lentilă tradițională, dar la o scară mult mai mică.
"Încercăm să împingem în viitor aceste tehnologii. Când vom putea miniaturiza aceste lasere pentru a le pune pe un dispozitiv portabil de mici dimensiuni, atunci vom face saltul", a declarat profesorul Dragomir Neshev de la Școala de Cercetare în Fizică a ANU. "În acest moment, totul se bazează pe locul în care se aflau hologramele la început, în anii '60 și '70."
Meta-suprafețele ar putea transforma ochelarii de citit în ochelari de vedere pe timp de noapte, ar putea înlocui testele de diagnosticare a sângelui cu teste de respirație și ne-ar putea spune când alimentele din frigider s-au stricat.
Profesorul Neshev consideră că tehnicile holografice ar putea fi "transformaționale" pentru medicină și ar putea ajuta la ghidarea chirurgilor în interiorul corpului unui pacient la nivel celular cu ajutorul imaginilor în timp real.
Tehnicile holografice au inspirat, de asemenea, ceea ce este descris ca fiind o "colaborare în premieră mondială" între psihologie și teatru la Universitatea de Tehnologie din Queensland (QUT). Alex este o piesă de teatru de o oră despre un copil care și-a pierdut tatăl și care prezintă încercările sale de a-l găsi, precum și propria sa călătorie de autodescoperire.
Piesa conține un puternic mesaj de sănătate mintală. Producătorii spectacolului spun că este o "intervenție clinică bazată pe artă pentru persoanele cu tulburări de alimentație".
"Alex arată foarte mult ca o piesă de teatru tradițională, ca orice altă călătorie la teatru, până când apare imaginea holografică. Seamănă mai mult cu filmul Roger Rabbit; actori reali și animații care locuiesc în același spațiu teatral", spune Dr. Shane Pike, autorul piesei de la Școala de Practică Creativă a QUT.
"Tehnologia folosită pentru a crea Alex este surprinzător de simplă și complicată în același timp. Practic, este vorba de realitate augmentată (AR) fără a avea nevoie de dispozitive purtabile, ochelari de protecție sau un dispozitiv inteligent care trebuie ținut în sus pentru ca imaginea AR să apară pe ecran."
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Economia Chinei își revine. Dar imobiliarele rămân o piedică
Citește și: X al lui Elon Musk testează o taxă anuală la conturile neverificate
Citește și: Foxconn din Taiwan va construi "fabrici de inteligență artificială" împreună cu Nvidia