De ce are luna februarie 28 zile! Obiceiul de peste 2.000 de ani!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 01 nov 2022, 10:35

Calendar luna februarie

Sursa: pexels.com

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce are luna februarie 28 de zile, ei bine, iată răspunsul!

Luna februarie are 28 de zile în anii care nu sunt bisecți. O dată la 4 ani, atunci când este an bisect, luna februarie are 29 de zile, iar anul are 366 de zile, față de cele 365, câte sunt în anii care nu sunt bisecți.

Anul are 365 de zile odată cu introducerea calendarului iulian, denumirea provenind de la împăratul roman Iulius Cezar.

Introdus în anul 46 î.Hr., calendarul iulian a început să fie utilizat în anul 45 î.Hr. Calendarul iulian are 365 de zile timp de 3 ani și, o dată la 4 ani, 366 de zile, atunci când este an bisect.

Acest calendar, modern, se utilizează și în zilele noastre. El a fost adoptat după consultări cu renumitul astronom Sosigene din Alexandria și a fost, cel mai probabil, calculat prin aproximarea anului tropic. 

În secolul VIII înaintea erei noastre, romanii foloseau calendarul lui Romulus, care avea 10 luni, pornea în martie şi se termina în decembrie. Lunile ianuarie şi februarie nu existau în acest calendar, iar atunci când romanii erau întrebaţi ce lună e, dacă se aflau în ianuarie sau februarie, spuneau că nu e niciuna.

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 1 februarie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Veste importantă pentru credincioși

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De ce are luna februarie 28 zile! Obiceiul de peste 2.000 de ani!

Iulius Cezar a înțeles că și calendarul acesta adoptat în perioada în care a condus Roma avea limitele sale, dar iată că a fost unul atât de bun încât este folosit și azi, la mai bine de 2.000 de ani de la introducerea lui.

Inițial a existat o eroare în ceea ce privea anul bisect.

Specialiștii chemați să pună în practică reforma lui Iulius Cezar în privința calendarului au calculat greșit, iar anul bisect a fost adăugat o dată la 3 ani, și nu la 4, așa cum ar fi fost normal.

Eroarea nu a fost modificată timp de 36 de ani, cel care a remediat-o fiind împăratul Cezar Augustus

Unul dintre cei mai cunoscuți împărați romani, Iulius Cezar a fost asasinat în anul 44 î.Hr,

la un an distanță de la punerea în aplicare a reformei calendarului, printr-un complot al senatorilor. Din complot a făcut parte și Brutus, un apropiat al lui Iulius Cezar, el fiind ultimul dintre cei care l-au înjunghiat pe Iulius Cezar.

De altfel, expresia "Și tu, Brutus?" a rămas una memorabilă, ea fiind rostită de către împăratul Iulius Cezar înainte de a se prăbuși, după ce fusese înjunghiat.

Citeste si: Alimentul care este interzis pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului 2022. Ce nu ai voie să mănânci în această zi sfântă. Tradiții, superstiții și obiceiuri