De ce au atacat, de fapt, rechinii în Egipt. Explicația biologiilor marini

Autor: Alina Petre
Actualizat: 05 apr 2023, 04:00

Explicația biologiilor marini cu privire la atacul rechinilor

Cazul în care două femei au fost ucise de un rechin în vacanță, în Egipt, a șocat întreaga lume. Atacurile prădătorilor marini în accea zonă fiind rare.

Două femei au fost ucise de rechini lângă plajele Egiptului de la Marea Roşie, la sud de oraşul Hurghada, a anunţat duminică Ministerul egiptean al Mediului.

Prima victimă era o femeie din Austria de 68 de ani, iar cea de-a doua, o turistă română, în vârstă de 40 de ani din Suceava. Ambele atacuri au avut loc la o distanţă de 600 de metri unul de celălalt, în apele coastei Sahl Hasheesh.

Biologii marini explică comportamentul rechinilor din Marea Roșie și spun că oamenii au schimbat fără să vrea dieta, care tradiţional mâncau macrou şi nu urcau la mai puţin de 30 de metri adâncime.

Motivele pentru care rechinul din specia „Carcharodon carcharias” cunoscut şi drept „marele alb” sau „moartea albă” atacă oamenii la Marea Roşie nu sunt cunoscute cu exactitate, dar experţii cred că acestea au legătură cu activitatea umană în zonă.

Citeste si: Câte persoane au fost atacate de rechini în Marea Roșie. Românca Roxana Donisan și turista din Austria nu sunt singurele sfâșiate de rechinul Mako în stațiunile egiptene

Pescuitul excesiv şi selfie-urile cu rechinii

„În primul rând, vorbim de pescuitul excesiv. Milioane şi milioane de egipteni depind de macroul din Marea Roşie, care este şi hrana preferată a rechinilor.

Aceştia rămân astfel fără mâncare şi trebuie să se orienteze spre altceva. Apoi, pentru turişti se organizează un fel de excursii pentru a face scufundări în zonele cu rechini. Nu o să credeţi, dar sunt mulţi amatori de selfie-uri cu rechinii albi. Acum, deşi este interzis, se utilizează atractanţi, diverse materiale îmbibate în sânge sau bucăţi de peşte. Practic, atrag deliberat rechinii. Repet, această procedură este interzisă, dar există destui turişti dispuşi să plătească atât cât trebuie pentru a «beneficia» de astfel de aventuri”,
a declarat pentru „Adevărul” biologul marin Adrian Bîlbă.

Citeste si: Tatăl româncei ucise de rechin în Egipt, mărturii CUTREMURĂTOARE: ”A prins ultimul bilet pentru excursie”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Snorkelingul şi catastrofele navale

Expertul mai susţine că în mare pericol sunt şi cei care obişnuiesc să facă snorkeling.

Cei care practică astfel de scufundări nu se pot proteja cu costume de neopren pentru că acestea dau flotabilitate şi practic nu mai pot ajunge sub apă. Şi cum snorkelingul se face în zonele cu recif de corali, scufundătorii se pot răni, e adevărat uşor, în coralii care sunt extrem de tăioşi.

Există turişti care nici măcar nu îşi dau seama pe loc că s-au rănit, dar acele câteva picături de sânge care se duc în apă sunt suficiente ca să atragă rechinii. În plus, mai vorbim de o problemă. Dintr-un motiv uşor de dedus, turistele nu ar trebui să facă scufundări într-o anumită perioadă a lunii ”, atrage atenţia specialistul.

Nu trebuie ignorat faptul că recent în Marea Roşie s-a scufundat o navă care avea la bord 18.000 de oi. Toate aceste animale s-au transformat în hrană pentru rechini, care pe fondul lipsei de macrou s-au adaptat la carnea de mamifere.

De aici şi până la atacuri nu mai este decât un pas. Totuşi, trebuie spus că, în principiu, atacurile rechinilor asupra omului sunt foarte rare. Se întâmplă la doi-trei ani, dar în total sunt rare. Adică, mult mai dese sunt atacurile urşilor, de exemplu”, mai spune biologul marin.

O catrastrofă navală a avut loc pe 11 iunie în care a fost implicat vasul Badr 1. Nava, care se îndrepta spre Arabia Saudită. Acesta s-a scufundat la scurt timp după ce a părăsit portul sudanez Suakin, un centru comercial pentru multe ţări africane, situat la aproape 800 km nord-est de Khartoum.

Nava avea capacitatea de a transporta până la 9.000 de animale, dar au fost făcute modificări pentru a suplimenta cu mult această încărcătură maximă, au declarat oficialii locali.