De ce au crescut cazurile de gripă în România? Explicația lui Raed Arafat

Author: Diana Tilă
Actualizat: 19 ian 2023, 22:47

De ce au crescut cazurile de gripă în România? Explicația lui Raed Arafat

Sursa: Facebook Raed Arafat

Iată cum explică Raed Arafat creșterea uriașă a cazurilor de gripă din România.

Gripa a revenit în forță după pandemia de COVID. Șeful DSU, Raed Arafat, a afirmat, joi, 19 ianuarie, că este o presiune mare pe Unitățile de Primiri Urgențe, având în vedere numărul mare de viroze și gripe, dar și pe segmentul consultațiilor la domiciliu.

Citește și: România a intrat în criză de infecții respiratorii! Peste 250 de copii vin zilnic la spital deshidratați și cu febră

De ce au crescut cazurile de gripă în România? Explicația lui Raed Arafat

Raed Arafat susține că numărul cazurilor de gripă a fost foarte mic până acum, pentru că masca sanitară i-a protejat pe români de virusul gripal.

Șeful DSU a mărturisit că este normal ca gripa să revină, având în vedere că lumea circulă peste tot fără mască.

Totodată, Raed Arafat a precizat că la nivel național nu este o creștere semnificativă a numărului de cazuri, fiind o perioadă clasică de viroze, însă, acum virusul este mai puternic.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Încă o persoană a murit în urma infecției cu Flurona! Combinația de gripă și COVID-19 continuă să facă victime

„A fost o creștere, dar media cazurilor pe țară nu se simte în ea o creștere semnificativă în această perioadă.

Suntem la 13.000 – 14.000 de cazuri. În weekend vedem o oarecare scădere, dar asta se împarte pe o țară întreagă (…) Sunt perioade de sezon de viroze, gripe și asta se întoarce după COVID.

La COVID era o altă situație, am avut creșteri pe perioade, noi le spuneam valuri.   Acum avem perioada clasică de gripă, care în fiecare an vine și pentru că cu toții am purtat măști o perioadă de doi ani și ne-am ferit,  acum că lumea circulă fără mască peste tot, normal că gripa revine și

revine mai puternic anul asta. Noi o perioadă de doi ani nu prea am avut sezon de gripă cum avem acuma sau cum l-am văzut înainte”, a comentat Raed Arafat, joi, 19 ianuarie.

Raed Arafat: „Normal că este o presiune!”

Șeful DSU a revenit cu mesajele din perioada COVID-19, prin care a declarat că „este presiune” în sistem.

Citește și: Vaccinul antigripal 2023. Unde îl poți face și cât timp ești imunizat? Se poate realiza în cazul minorilor dacă prezintă o recomandare medicală

„Normal că este o presiune! Oricând avem o perioadă de viroze, asta e anual, există o presiune mare pe partea de consultații la domiciliu și există o presiune pe partea Unităților de Primiri Urgenţe unde vin pacienţii care se simt mai rău și care unii dintre ei au nevoie chiar de investigații, radiografii, una-alta, care nu pot să se facă nici la medicul de familie, nici în alte zone decât în astfel de unităţi.

Gripa în sine poate să ducă că bolnavul să ajungă la terapia intensivă. Persoanele în vârstă trebuie evaluate corect, persoanele vulnerabile cu diabet, cu alte boli, trebuie evaluate corect”, a declarat Arafat.

  •  

 

Taguri: