De ce au impus autoritățile restricții în intervalul 23:00-5:00? Raed Arafat, noi precizări: „Explicația este următoarea...”

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 09 nov 2020, 12:51
Raed Arafat a vorbit despre restricțiile care intră în vigoare pe 9 noiembrie
Sursa: unsplash, facebook

Circulația pe timp de noapte a fost limitată, astfel că acum, românii pot ieși din case doar cu un motiv bine întemeiat și doar dacă au asupra lor o declarație pe propria răspundere sau o adeverință eliberată de angajator. Raed Arafat a explicat de ce a fost luată o astfel de măsură.

După ce săptămâna trecută România a depășit pragul de 10,000 de îmbolnăviri cu coronavirus într-un interval de 24 de ore, reprezentanții autorităților au decis introducerea unor noi restricții prin care să fie ținută sub control pandemia de COVID-19.

Motivul pentru care românii nu vor mai avea voie să iasă din case în intervalul 23-5

Pe lângă purtarea măștii de protecție în toate spațiile publice și închiderea magazinelor la ora 21, începând de astăzi, autoritățile au interzis deplasarea în afara locuinței pe timpul nopții, mai exact în intervalul 23-5.

Evident, există o serie de excepții de la regulă, astfel că toți cei care sunt nevoiți să părăsească domiciliul între aceste ore trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere   sau să aibă asupra lor o adeverință eliberată de angajator, în situația în care se deplasează în interes profesional.

Noile restricții au dat naștere foarte multor controverse, în special interdicția de a ieși din casă în timpul nopții.

În acest context, Raed Arafat a explicat care este motivul pentru care există restricții între orele 23-5. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că măsura îi vizează în special pe tinerii care obișnuiau să se întâlnească în acest interval de timp și care puteau răspândi virusul cu ușurință în comunitate. În plus, Raed Arafat a precizat că această măsură nu are un impact puternic asupra sistemului economic, motiv pentru care s-a decis aplicarea ei. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cum completezi declarația pe propria răspundere pe telefon? Uite ce trebuie să faci ca aceasta să fie valabilă

„Măsurile care se iau au o menire, cea mai importantă este reducerea mobilității și a contactului. Populația să aibă o perioadă cu un contact cât mai redus, iar mobilitatea cât mai mică. Redus programul la magazine. De regulă magazinele cu program după 21 sunt mall-urile. Cele care sunt non-stop au delivery, ei pot să rămână deschiși și să livreze la domiciliu. Comanda poată să vină la orice oră.

Sunt firme care îți aduc comanda prin internet. 21 este ora de oprire a magazinelor, astfel încât oamenii după această oră să rămână acasă.

De ce între 23 și 5? Explicația este următoarea: între 23 și 5 se mișcă tinerii, care merg în vizite, la petreceri, unii la ceilalți, chiar dacă sunt închise cluburile, ei pot să facă asta în apartamente, este un mecanism de răspândire.

Chiar dacă nu merg unii la ceilalți, faptul că se întâlnesc unii cu alții... Între 23 și 5 impactul economic este foarte redus. De regulă majoritatea oamenilor sunt acasă și dorm. Noi limităm partea tânără, care poate fi un vector de răspândire.”, a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, potrivit observatornews.ro.

Citeste si: Ce s-ar putea întâmpla dacă restricțiile impuse de autorități nu vor da rezultate? Raed Arafat: „Dacă nu reușim să ținem sub control, peste o lună vom...”

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.