De ce bumbacul este cel mai indicat material textil vara

Autor: Diana Tilă

Nu putem spune că nu ne place acest anotimp, însă în ultimii ani, încălzirea globală l-a făcu de nesuportat. Vara a intrat și anul acesta în forță, venind cu temperaturi caniculare încă de la începutul lunii iunie. Deja vorbim despre temperaturi sahariene, iar efectele le vedem peste tot. Cu toții suferim din cauza căldurii.

De aceea, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne feri. A sta în casă la orele de vârf, a ne hidrata, folosirea cremei de protecție sunt câteva recomandări. Iar dacă este musai să ieșim din casă, trebuie să alegem cu grijă îmbrăcămintea purtată. Pentru asemenea călduri, ar trebui să evităm, pe cât posibil, orice este sintetic. Așadar, căutăm doar materiale naturale, ușoare, respirabile.

Bumbacul este unul dintre cele mai populare materiale pentru îmbrăcăminte. De asemenea, este perfect pentru lenjerii de pat. Beneficiile sale sunt numeroase, mai ales în sezonul estival. 

De ce este benefic bumbacul când temperaturile sunt caniculare

Cum spuneam, este un material natural, creat din fibre vegetale. Bumbacul este acel textil ideal pentru îmbrăcămintea de vară. Acesta este foarte respirabil, ceea ce înseamnă că permite aerului să circule liber prin țesătură. Este cel mai bun  de purtat în zilele fierbinți, deoarece nu ne supraîncălzește.

Capacitatea de absorbție a bumbacului este un alt avantaj major. Acesta poate absorbi de până la 27 de ori greutatea să în apă. Asta îl face ideal pentru absorbția transpirației, menținând pielea uscată. Această proprietate ajută, de asemenea, la prevenirea iritațiilor. Inclusiv mirosurile neplăcute cauzate de transpirația excesivă sunt ținute la distanță.

Mai mult, bumbacul este un material hipoalergenic. Este perfect pentru cei care se confruntă cu alergii sau iritații ale pielii. Spre deosebire de materialele sintetice, care rețin căldura și umezeala, bumbacul permite pielii să respire. Este ideal în reglarea temperaturii corpului. Acest lucru îl face ideal pentru persoanele cu pielea sensibilă sau pentru cei care suferă de diverse afecțiuni dermatologice. De aceea, este recomandat inclusiv pentru bebeluși.

Beneficiile bumbacului pentru pielea sensibilă

De cele mai multe ori, copiii sunt cei care au asemenea probleme, dar și unii adulți. Pentru o piele sensibilă, alegerea materialului potrivit pentru îmbrăcăminte este esențială. Bumbacul, fiind un material natural, este blând cu pielea. Fibrele de bumbac sunt moi și nu cauzează frecarea excesivă. În plus, nu conține substanțe chimice dăunătoare, care pot agrava problemele de piele.

Materialele sintetice, pe de altă parte, pot conține substanțe chimice care irită pielea. Ele pot cauza erupții cutanate. Bumbacul organic, care este cultivat fără pesticide sau alte substanțe chimice, este și mai benefic pentru pielea sensibilă.

Alegerea acestui material pentru lenjeriile de pat, precum cele de la https://www.calaexclusive.ro, va reduce semnificativ disconfortul. La fel este cazul și pentru tricouri sau alte piese de îmbrăcăminte

Bumbacul reprezintă un standard ecologic

Nu mai este niciun secret faptul că suntem din ce în ce mai preocupați de acest aspect. Pe lângă beneficiile sale pentru piele, bumbacul este o alegere sustenabilă. Este biodegradabil și poate fi reciclat, ceea ce reduce impactul asupra mediului.

Comparativ cu materialele sintetice, acesta este o opțiune mult mai eco. Materialele sintetice sunt fabricate din petrol și nu se descompun în natură. Atunci când este cultivat bumbacul organic, nu sunt utilizate pesticide sau alte substanțe dăunătoare. Alegând îmbrăcăminte din bumbac, ne putem bucura de o contribuție majoră la protejarea planetei.

Ce să facem pentru produse de bumbac “longevive”

Când îți dorești un lucru pentru cât mai mult timp, trebuie să ai grijă de el. Întreținerea bumbacului este relativ simplă, dar necesită o atenția specială. Există unele lucruri de făcut pentru a-i prelungi durata de viață.

Trebuie să urmăm instrucțiunile de pe eticheta produsului, care oferă informații despre temperatura de spălare. Ar trebui să luăm în considerare inclusiv metodele de uscare recomandate. Bumbacul poate fi spălat la mașină, de preferință la temperaturi de 40 până la 60 de garde.

Astfel vom preveni micșorarea sau decolorarea. Trebuie să folosim detergenți blânzi. Înălbitorii puternici, cu clor, nu sunt recomandați. Uscarea la aer este de preferat, deoarece uscătoarele de rufe pot deteriora fibrele acestui material. Îmbrăcămintea de bumbac se va calcă la temperaturi medii, specificate pe etichetă.

Lenjeriile de pat și hainele din bumbac

Vara simțim că am putea dormi pe un pat din gheață. Desigur, nu este posibil. Însă cea mai bună alegerea o reprezintă lenjeria de pat din bumbac. Respirabilitatea bumbacului permite circulația aerului, menținând patul răcoros.

De asemenea, bumbacul absoarbe transpirația, reducând senzația de umezeală pe timpul nopții. Pentru cei cu pielea sensibilă, așa cum am menționat mai sus, lenjeria de pat din bumbac este ideală. Insistăm asupra faptului că acestea nu irită pielea. Investește în lenjerii de pat de calitate, din bumbac 100%. Este important să spălăm regulat lenjeria de pat pentru a menține prospețimea. Vei preveni astfel apariția acarienilor sau a bacteriilor.

Bumbacul poate fi utilizat și pentru o gamă largă de articole de îmbrăcăminte. Cu toții purtăm tricouri, bluze, pantaloni, rochii din acest material. Datorită texturii sale, bumbacul poate fi adaptat pentru diferite stiluri. De asemenea, va fi ușor de combinat cu alte materiale. Inul sau mătasea sunt partenerii ideali ai acestuia. Îmbrăcămintea din bumbac poate satisface toate  nevoile de confort sau stil.

Alege bumbacul fără să stai pe gânduri

După toate acestea, ne dăm seama că acesta este materialul ideal pentru îmbrăcăminte și lenjerii de pat. Iar în anotimpul cald poate fi o adevărată binecuvântare.

Proprietățile sale respirabile, hipoalergenice, de absorbție a umezelii îl fac perfect pentru persoanele cu pielea sensibilă. Alegând bumbacul, vom fi cei mai mari câștigători pe termen lung, din multe puncte de vedere.