De ce creierul nostru uită mereu lucruri? Ce se poate imbunatati?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 ian 2024, 00:50

Uneori, uitarea este mai bună pentru sănătatea noastră mentală decât amintirea, potrivit psihologilor, dar înțelegerea cauzelor pierderii de memorie ne ajută!

Sursa: PixaBay

Uneori, uitarea este mai bună pentru sănătatea noastră mentală decât amintirea, potrivit psihologilor, dar înțelegerea cauzelor pierderii de memorie ne ajută!

Uneori, uitarea este mai bună pentru sănătatea noastră mentală decât amintirea, potrivit psihologilor, dar înțelegerea cauzelor pierderii de memorie ne ajută să ne amintim mai bine.
Cu toții avem tendința de a uita lucruri, un fapt trist care ne face să luăm act de creaturile cu defecte pe care le suntem. Acest fapt este inconfortabil și ne poate înfuria, dar ar putea, de asemenea, să ne ajute să ne relaxăm- la urma urmei, am vrea să ne amintim întotdeauna cu adevărat totul?
Oamenii vor să rămână fideli propriilor amintiri din copilărie până la bătrânețe.

De obicei, uităm că amintirile noastre sunt, de asemenea, marcate de traume și de incidente dureroase și sfâșietoare. Chiar mai rău, de obicei nu ne amintim experiențele noastre traumatice așa cum au fost, având tendința de a ni le reaminti într-o manieră distorsionată, ceea ce se numește "amplificarea memoriei". Drept urmare, amintirea ar putea fi mai problematică decât uitarea în eforturile noastre de a face ordine în căsuța din creierul nostru, potrivit psihologilor.

"Din nefericire, amplificarea memoriei are consecințe reale: cu cât mai multă amplificare demonstrează oamenii, cu atât este mai probabil să raporteze simptome de "reexperiență" asociate cu tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), cum ar fi gândurile și imaginile intruzive", au scris Deryn Strange, profesor de psihologie la John Jay College of Criminal Justice, și Melanie K. T. Takarangi, profesor asociat de psihologie la Flinders University. Uitarea are o reputație proastă, dar este atât de rea? Sistemul nostru nevrotic tinde să uite experiențele traumatice pentru a scăpa de efectele negative ale acestora.
În acest sens, uitarea este o experiență eliberatoare de suferința noastră.

Uitarea ne ajută să ne amintim

Aruncarea la gunoi a unor amintiri, care ar putea fi tradusă ca un exercițiu de uitare, ne ajută, de asemenea, să ne amintim mai bine, micșorând povara grea asupra sistemului nostru nevrotic, potrivit unui studiu din 2007.
"Susținem de ceva timp că uitarea este adaptivă, că oamenii inhibă în mod activ unele amintiri pentru a facilita concentrarea mentală", a declarat Michael Anderson, profesor de neuroștiințe cognitive la Universitatea din Oregon.

O memorie proaspătă ar putea fi mai degrabă rezultatul eliminării informațiilor inutile decât al procesării acestora, a sugerat studiul. "Capul tău este plin de un număr surprinzător de lucruri pe care nu trebuie să le știi", a spus Anderson.
Dar cum ați putea epura informațiile inutile în favoarea celor esențiale?
Epurarea nu este doar ceva care se întâmplă sistematic pe măsură ce viața ta trece. Experții consideră că momentele de criză îi forțează de obicei pe oameni să se gândească la ceea ce trebuie să epureze.
Psihologii consideră că, dacă identifici cine ești și ce vrei să faci în viața ta în acel moment, vei fi într-o poziție bună pentru a elimina ceea ce nu mai ai nevoie, păstrând aproape lucrurile care contează cu adevărat. Cu alte cuvinte, vei uita lucruri pe care nu ai nevoie să ți le amintești pentru totdeauna, ceea ce îți va curăța stocul neurologic de informații inutile, descărcându-te de încărcături mentale pe care nici nu-ți vine să crezi cât timp le-ai purtat cu orice preț.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tehnici de îmbunătățire a memoriei

Oamenii de știință cred că strategiile de îmbunătățire a memoriei, cum ar fi repetarea informațiilor, ar putea ajuta oamenii să afle ce este cu adevărat necesar și ce nu este pentru ei. De asemenea, aceste tehnici îi ajută pe oameni să separe informațiile greșite stocate în memorie de cele corecte. De cele mai multe ori, sistemul nostru mental este blocat cu diverse motivații, informații, fantezii și realități, având efecte critice asupra interpretării evenimentelor vechi sau asupra modului în care ne amintim amintirile din trecut.
Atunci când vedeți întâmplător un vechi prieten pe stradă, vă amintiți amintiri vechi cu el sau ea. Dacă vechiul prieten pare să aibă o slujbă mai bună decât tine, memoria ta tinde să își amintească lucruri despre el sau ea, ceea ce ar putea explica de ce are mai mult succes decât tine. Dar, în cazul invers, procesul este încă în desfășurare, oferindu-vă seturi diferite de fapte despre relația și amintirea acesteia.
Ca urmare, toate amintirile sunt supuse înțelegerii actuale a evenimentelor. Tehnicile de îmbunătățire a memoriei, repetând ceea ce credeați că știți deja, vă vor ajuta să vă amintiți diverse evenimente, concepte și comportamente într-o manieră mai bună și mai obiectivă. Unul dintre cele mai mari obstacole în calea unei bune funcționări a memoriei își are rădăcinile în învățarea greșită și în neînțelegerea greșită. Acest lucru ar putea împiedica sistemul mental să gestioneze informațiile viitoare într-un mod rațional din cauza înțelegerii eșuate a incidentelor anterioare.
Această situație a fost numită interferență, în care două versiuni diferite ale faptelor se ciocnesc una de cealaltă, ceea ce duce la distragere și uitare. În această situație, experții recomandă rezolvarea problemei prin repetarea ambelor versiuni ale faptelor.
Procesul de repetare va arăta în cele din urmă care versiune este corectă sau greșită, rezolvând problema și eliberând memoria de informații greșite și de o povară inutilă. După aceea, memoria persoanei va tinde probabil să își amintească informațiile repetate, uitând învățăturile vechi neprocesate.

Citește și: Top 5 Strategii pentru prevenirea și gestionarea atacurilor de migrenă

Citește și: Poluarea aerului ne face să ne pierdem simțul mirosului?

Citește și: De ce există tot mai multe diagnostice de autism?