De ce cresc prețurile la energie. Explicația fenomenului

Author: Bianca Vidoi

De ce cresc prețurile la energie?

 

Sursa: unsplash

Încă din 2021, România se luptă cu prețurile ridicate ale energiei, iar războiul dintre Rusia și Ucraina a agravat situația și mai mult.

Din cauza acestui război, prețurile energiei au crescut iar.

 De ce cresc prețurile la energie

Războiul dintre Rusia și Ucraina, început la 24 februarie 2022, a afectat piața energiei deoarece Rusia reprezintă principalul furnizor de țiței, gaze natural și combustibil fosili solizi din Uniunea Europeană. ,,Europa depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din necesarul său de gaze naturale. În 2019, aproape o treime din importurile de țiței din afara UE au provenit din Rusia (27%).”,

conform Consiliul European și Consiliul Uniunii Europene. Tot această sursă anunță și faptul că prețurile au crescut începând cu perioada de pandemie cu Covid-19, iar în a doua jumătate a anului 2021, prețurile energiei au făcut un avansat.

Citeste si: Ministerul Finanțelor anunță creșterea accizelor pentru țigarete, alcool și băuturi alcoolice. Ce alte măsuri mai cuprinde proiectul de modificare a Codului Fiscal

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Care erau prețurile la energie în iulie 2021

Față de anii precedenți și în 2021 România avut parte de scumpiri în cee ace privește energia. Asociația Energia Inteligentă estima scumpiri de până la 10%. Persoanele cele mai afectate în anul 2021 au fost persoanele care nu au încheiat contracte pe piața concurențială, plătind mai mult cu aproximativ 100 de lei față de cei care au încheiat astfel de contracte și puteau economisi până la 350 de lei pe an.

Citeste si: Cresc prețurile începând de astăzi! Cât costă zahărul, tutunul, alcoolul, dar și biletele de tren

Cum poți să faci economie la energie în această perioadă

Folosiți lumina cât mai puțin! Cu venirea verii, soarele luminează până la ora 21:00, iar pentru perioadele anului în care lumina este necesară, este recomandat să folosiți becuri economice, care consumă mai puțină energie și luminează încăperea la fel sau becuri cu LED, care îți vor aduce înapoi în buzunar până la 60 de lei.

Cum căldura este una insuportabilă, aerul condiționat este o necesitate, dar consumul acestuia este unul destul de usturător. Pentru a putea menține o temperatură echilibrată în casă fără să folosim acerul condiționat trebuie să nu deschidem geamurile dacă afară nu bate vântul/ să nu lăsăm geamurile deschise dacă temperatura de afară e mai ridicată decât cea din interiorul casei, când soarele este insuportabil și bate direct în geam, tragem draperiile.

AC-ul (aerul condiționat) consumă într-o lună cât un frigider într-un an, potrivit despre-energie.ro.