Seara de 5 decembrie are o semnificație importantă pentru toți copiii. În fiecare an, în această seară, micuții își lustruiesc ghetuțele pentru ca Moș Nicolae să le pună cadouri în ele. Cum a apărut tradiția cadourilor în ghetuțe?
Cum a apărut tradiția cadourilor în ghetuțe
Tradiția cadourilor vârâte de Moș Nicolae în ghetuțe are origini vechi, din vremea unui personaj legendar, care a existat cu adevărat.
Cea mai cunoscută legenă a lui Moș Nicolae este aceea că trei fete care nu aveau zestre nu se puteau mărita, iar tatăl lor a decis să le vândă unor bărbați înstăriți.
Săcuții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghetele fetelor. De aici și obiceiul că darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghete. Acesta fiind și motivul pentru care copiii își lustruiesc încălțările în noaptea de 5 decembrie.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Când e Revelionul 2022. De ce unii românii intră mai târziu în noul an
De ce e bine să dăruiești mere și portocale de Moș Nicolae
În cele mai multe zone ale țării, de Moș Nicolae, copiii primesc fie o nuielușă, fie un cadou format din dulciuri și fructe. Din popor se zice că Moș Nicolae nu este la fel de înstărit ca și Moș Crăciun, drept dovadă sunt darurile pe care el le aduce.
Tradiția merelor, portocalelor și bananelor în ghetuțe de Sfântul Nicolae înseamnă a sărbători generozitatea și grija pentru alții. Portocalele reprezintă săculeții de aur pe care i-a dărut Sfântul Nicolae fetelor pantofarului. Astfel, această tradiție a fost menținută de-a lungul anilor, iar românii o respectă cu sfințenie în fiecare an.
Citeste si: Vacanța de iarnă 2021. Când începe vacanța de iarnă și când se întorc elevii la școală în ianuarie 2022