Ajunul Crăciunului, sărbătorit pe 24 decembrie 2021, este unul dintre cele mai emoționante momente din an. Este seara magică în care toată familia se strânge în jurul bradului pentru a-l împodobi, se cântă colinde și se primesc colindători în casă. Dacă superstițiile legate de ziua Crăciunului sunt cunoscute de toată lumea, puțini sunt cei care știu ce ar trebui să facă în seara de Ajun pentru a atrage norocul și bogăția.
În Ajun de Crăciun se mănâncă mere. Care este motivul și de ce fiecare membru al familiei trebuie să respecte această tradiție?
Ajunul Crăciunului este sărbătorit în fiecare an pe data de 24 decembrie. Este o seară foarte importantă pentru credincioși și se spune că în noaptea de 24 decembrie se deschid cerurile, minune pe care doar oamenii cu suflet bun o pot vedea.
Există foarte multe superstiții și tradiții legate de Ajunul Crăciunului, însă una dintre ele este mai puțin cunoscută. Se spune că în seara de 24 decembrie este bine că fiecare membru al familiei să taie un măr în jumătate. Felul în care va arăta mărul va prezice cum va fi anul pentru fiecare persoană în parte. Astfel, dacă mărul va fi bun, atunci persoana care l-a tăiat va avea parte de un an bun, cu multe reușite, va avea sănătate și noroc.
Dacă mărul va fi stricat, atunci persoana care l-a tăiat în jumătate va avea parte de multe încercări și va avea probleme de sănătate.De ce se mănâncă mere în Ajunul Crăciunului? Ei bine, se spune că cei care mănâncă aceste fructe pe 24 decembrie vor fi sănătoși și voioși întregul an.
Citeste si: Câte zile libere au românii de Crăciun 2021. Se lucrează sau nu pe 24 decembrie 2021
Ajunul Crăciunului, tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci pe 24 decembrie?
Se spune că în Ajunul Crăciunului este bine să fie pregătită masa de sărbătoare pentru ziua de Crăciun. Cu cât masa va fi mai îmbelșugată, cu atât anul va fi mai bun și mai bogat.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ziua de 24 decembrie este în continuare zi de post, astfel că nu este bine ca în această zi să se consume alimente considerate ca fiind „de dulce”. Bucatele tradiționale pot fi consumate începând cu ziua de Crăciun, 25 decembrie.
În anumite zone ale țării există obiceiul ca în Ajunul Crăciunului să se pună pe masă pește, grâu, un pahar cu apă, sare și două pâini.
Se spune că în noaptea de 24 spre 25 decembrie, sufletele celor morți vin în casele lor și mănâncă aceste bucate.În Ajunul Crăciunului se împodobește bradul. Pe lângă decorațiunile deja cunoscute, se crede că cei care vor prinde în brad o monedă sau un săculeț cu boabe de fasole albă vor avea un an plin de noroc, bogat și cu foarte multe realizări.
Pentru a avea noroc în dragoste, cuplurile trebuie să se sărute în Seara de Ajun sub o crenguță de vâsc.
În Ajunul Crăciunului se spune că oamenii nu ar trebui să se certe cu cei din jurul lor și nici să spună vorbe urâte. Cei care vor face asta vor avea un an greu, cu multe momente tensionate.
Pentru a avea parte de noroc în anul ce vine, există o superstiție care spune că în Ajunul Crăciunului, dar și în ziua de Crăciun, primul care intră în casă trebuie să fie un bărbat.