De ce e bine să pui sare în apa în care fierb ouăle. Secretul pe care orice gospodină trebuie să-l știe

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 oct 2023, 14:41

De ce e bine să pui sare în apa în care fierb ouăle

Sursa: Pexels.com

Ouăle fierte reprezintă bazele gătitului, iar gospodinele din românia trebuie să cunoască anumite secrete pentru ca acest simplu preparat să iasă perfect.

Ouăle fierte sunt des preparate pentru micul dejun, iar gospodinele știu cât de greu acestea se pot decoji, astfel acestea au descoperit câteva secrete care să le ajute. Iată de ce e bine să pui sare în apa în care fierb ouăle. 

Citește și: Cea mai simplă rețetă de plăcintă de dovleac. Gustul toamnei nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor

De ce e bine să pui sare în apa în care fierb ouăle

Adesea le-am observat pe mamele sau bunicile noastre cum fierb ouă, iar de cele mai multe ori acestea adăugau și sare în apa în care erau puse la fiert. Motivul pentru care gospodinele aleg să pună puțină sare în apa în care fier ouăle este pentru a preveni spargerea acestora și a curgerii lor în momentul fierberii. 

Atunci când punem sare în apa în care ouăle fierb ne asigurăm că albușul se va solidifica mai repede față de timpul necesar dacă apa nu ar avea sare, iar dacă acesta se va sparge în timpul procesului de fierbere, apa sărată va ajuta la oprirea rapidă a crăpării cojii. În cazul în care ne dorim ca oul să fie ușor de curățat, atunci putem adăuga bicarbonat de sodiu în apă, acest ingredient ajutând la slăbirea membranei din interiorul carcasei. 

Un alt truc pe care gospodinele îl folosesc pentru a reuși să decojească cât mai repede un ou este să adauge o felie de lămâie în apă în care fierbi ouăle, deoarece coaja se va înmuia de la acidul citric. Ouăle fierte pot fi păstrate în frigider timp de șapte zile, într-un vas acoperit, iar primele semne că acestea nu mai trebuie să fie consumate sunt crăpăturile sau găurile ce pot să apară pe coajă.

Citește și: Cele mai delicioase combinaţii de umplutură pentru clătite

Secretul bucătarilor pentru ouă fierte de nota 10

Fiecare persoană a avut probleme la început cu ouăle fierte, mai exact cu timpul de care acestea au nevoie pentru a avea consistența pe care ne-o dorim, iar aici este secretul pentru ouă fierte de nota 10.

Celebrul bucătar scoțian, Gordon Ramsay, a dezvăluit că cea mai bună metodă pentru a face ouă fierte perfecte este ca acestea să fie scufundate în apă.

Acesta a explicat că ouăle trebuie să fie scufundate cu grijă în apă, cu ajutorul unei linguri, moment din care le lăsăm la fiert timp de șase minute. După ce au trecut cele șase minute, Gordon Ramsay a spus că mai lasă ouăle în apă pentru încă un minut, până când începe să decojească partea de jos a oului.  

Pentru a realiza o decojire cât mai rapidă a oului, bucătarul scoțian apreciat de milioane de persoane suflă în ou, astfel încât procesul de decojire să fie foarte ușor. Iată o listă cu timpul pe care trebuie să lăsăm ouăle la fiert, în funcție de consitența pe care o dorim, dar și de tipul de ou:

Ou de găină:

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

-mediu:

Fiert moale: 2.5 – 3 minute;

Fiert tare: 6 – 7 minute.

-mare:

Fiert moale: 3.5 – 4 minute;

Fiert tare: 9 – 10 minute.

Ou de raţă

Fiert moale: 3.5 – 4 minute;

Fiert tare: 6 – 7 minute.

Ou de gâscă

Fiert moale: 9 – 10 minute;

Fiert tare: 13 minute.