Ouăle fierte sunt des preparate pentru micul dejun, iar gospodinele știu cât de greu acestea se pot decoji, astfel acestea au descoperit câteva secrete care să le ajute. Iată de ce e bine să pui sare în apa în care fierb ouăle.
Citește și: Cea mai simplă rețetă de plăcintă de dovleac. Gustul toamnei nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor
De ce e bine să pui sare în apa în care fierb ouăle
Adesea le-am observat pe mamele sau bunicile noastre cum fierb ouă, iar de cele mai multe ori acestea adăugau și sare în apa în care erau puse la fiert.
Atunci când punem sare în apa în care ouăle fierb ne asigurăm că albușul se va solidifica mai repede față de timpul necesar dacă apa nu ar avea sare, iar dacă acesta se va sparge în timpul procesului de fierbere, apa sărată va ajuta la oprirea rapidă a crăpării cojii.
Un alt truc pe care gospodinele îl folosesc pentru a reuși să decojească cât mai repede un ou este să adauge o felie de lămâie în apă în care fierbi ouăle, deoarece coaja se va înmuia de la acidul citric.
Citește și: Cele mai delicioase combinaţii de umplutură pentru clătite
Secretul bucătarilor pentru ouă fierte de nota 10
Fiecare persoană a avut probleme la început cu ouăle fierte, mai exact cu timpul de care acestea au nevoie pentru a avea consistența pe care ne-o dorim, iar aici este secretul pentru ouă fierte de nota 10. Celebrul bucătar scoțian, Gordon Ramsay, a dezvăluit că cea mai bună metodă pentru a face ouă fierte perfecte este ca acestea să fie scufundate în apă.
Acesta a explicat că ouăle trebuie să fie scufundate cu grijă în apă, cu ajutorul unei linguri, moment din care le lăsăm la fiert timp de șase minute. După ce au trecut cele șase minute, Gordon Ramsay a spus că mai lasă ouăle în apă pentru încă un minut, până când începe să decojească partea de jos a oului.
Pentru a realiza o decojire cât mai rapidă a oului, bucătarul scoțian apreciat de milioane de persoane suflă în ou, astfel încât procesul de decojire să fie foarte ușor. Iată o listă cu timpul pe care trebuie să lăsăm ouăle la fiert, în funcție de consitența pe care o dorim, dar și de tipul de ou:
Ou de găină:
-mediu:
Fiert moale: 2.5 – 3 minute;
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Întârzie pensia pentru luna mai? La ce să se aștepte pensionarii, de această dată
Fiert tare: 6 – 7 minute.
-mare:
Fiert moale: 3.5 – 4 minute;
Fiert tare: 9 – 10 minute.
Ou de raţă
Fiert moale: 3.5 – 4 minute;
Fiert tare: 6 – 7 minute.
Ou de gâscă
Fiert moale: 9 – 10 minute;
Fiert tare: 13 minute.