De ce e bine să te cântărești de Sfântul Gheorghe. Tradiții și superstiții din popor

Autor: Bianca Vidoi

Tradiții și superstiții din popor pentru ziua în care este pomenit Sfântul Gheorghe

Sursa: doxologia.ro

Sfântul Gheorghe este pomenit anual la data de 23 aprilie 2024, iar credincioșii păstrează mai multe tradiții ce le aduc numai bucurii în viață.

Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox la data de 23 aprilie 2024, zi în care este pomenit Sfântul Gheorghe. Credincioșii realizează mai multe tradiții și obiceiuri în această zi pentru a atrage în viața lor norocul, banii, sănătatea și bucuria. Iată de ce este important ca românii să se cântărească în această zi.

De ce se spune că e bine să te cântărești de Sfântul Gheorghe

Ziua de 23 aprilie 2024 este una specială pentru creștini, fiind cea în care este prăznuit Sfântul Gheorghe. În calendarul creștin ortodox această sărbătoare este trecută alături de o cruce roșie, care arată importanța praznicelor ce se vor desfășura în această zi. Fiind o sărbătoare foarte importantă pentru credincioși, aceștia păstrează anumite tradiții și obiceiuri ce le aduc numai bine în viață.

Se crede că în această zi este recomandat ca românii să se cântărească, astfel încât să aibă parte de sănătate și mult noroc în viață.

Alături de sănătate și noroc, persoanele ce se cântăresc vor fi și protejate de farmece, vrăji și ghinioane tot anul. În această dimineață, fetele ce își doresc să își găsească ursitul trebuie să se furișeze în pădure pentru a culege mătrăgună și năvalnic, plante ce vor atrage în viața lor pețitori bogați. Aceste plante trebuie să fie așezate în pod sau sub streașină pentru a avea efectul dorit, potrivit playtech.ro.

Alte tradiții și superstiții de Sf. Gheorghe

În ziua în care este prăznuit Sfântul Gheorghe se marchează începutul anului pastoral, ciobanii considerând acest moment o sărbătoare proprie ce are ca scop apărarea lor de către spiritele rele. Din acest motiv, ciobanii vor alege în această zi unde se va face stâna, care vor fi mieii aleși pentru aceasta, dar reprezintă și ziua în care ciobanii își pregătesc oile pentru primul muls.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ce trebuie să facă românii de Sfântul Gheorghe pentru a se proteja de spiritele rele? Tradiții și obiceiuri pentru data de 23 aprilie 2024

Pentru a își proteja oile și mieii acestora, ciobanii se vor trezi în această ziși vor începe să cânte la bucium, iar acolo unde nu se va mai auzi sunetul acestui instrument va fi locul în care vor fi alungatele vrăjile puse. Nu este recomandat ca oamenii să doarmă în această zi, deoarece credincioșii vor avea parte de un an somnoros, dar și pentru că se crede că vor fura somnul mieilor.

Cine a fost Sf. Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, iar atunci când acesta a crescut, la conducerea cetății se afla împăratul Dioclețian, ce era știut pentru ura pe care le-o purta creștinilor. Cu toate acestea, Sfântul Gheorghe s-a născut într-o familie creștină ce l-a învățat încă de la început să îl prețuiască pe Dumnezeu și învățăturile sale. 

Din nefericire, viața Sfântului Gheorghe nu a fost una ușoară, deoarece acesta a rămas orfan de tată, iar mama sa a decis să cea mai bună decizie pentru ea și pentru copilul ei este să se mute în Palestina. Împăratul Dioclețian a început o prigoană împotriva creștinilor în anul 303, iar 10 ani mai târziu, acesta i-a pus pe creștini în fața unei alegeri foarte grele, mai exact dintre credință și propria viață. 

Când a auzit de acest ultimatum, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a prezentat în fața împăratului, acolo unde a recunoscut plin de curaj că este creștin și nu se va lepăda de credința sa. După această mărturisire, împăratul a decis ca Sfântul Gheorghe să fie întemnițai și chinuit până se va răzgândi, însă decapitarea lui a fost singura soluție pentru a îl reduce la tăcere, potrivit pravila.ro.