##VIDEO85284##In primul rand pentru ca este mai bine pentru sanatatea animalului tau. Sterilizarea femelei scade considerabil riscul de cancer mamar si il elimina complet pe cel de cancere si boli uterine. La masculi, castrarea elimina cancerul sau bolile testiculare si scade riscul de cancer de prostata.
Medicii veterinari recomanda sterilizarea femelelor inainte de primul ciclu de calduri. La aceasta varsta operatia este mult mai usoara, iar femela se va recupera mult mai repede.
Sterilizarea timpurie reduce considerabil riscul tumorilor mamare. Oamenii care asteapta ca femela sa treaca prin mai multe cicluri de calduri inainte de a o steriliza ii sporesc pana la 25% riscul de aparitie a tumorilor mamare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei
Desi inca se mai vehiculeaza ca femela ar trebui lasata sa fete macar
o data inainte de a fi sterilizata, toate cercetarile medicale de pana in prezent sugereaza ca perioada optima pentru aceasta operatie este in jurul varstei de 5-6 luni. Mai mult decat atat, in SUA si tarile vestice se recomanda chiar sterilizarea/ castrarea pediatrica, incepand cu varsta de 2 – 3 luni. Atat timp cat animalul are o greutate mai mare de 1.5 kg, analizele preoperatorii sunt in regula si anestezia este inhalatorie, riscurile unei asemenea interventii chirugicale sunt minime.
In plus, un animal tanar se recupereaza mult mai repede dupa castrare decat un animal adult sau batran.