Fiecare dintre noi vrea sa evolueze si se asteapta ca la finalul urmatoarelor 12 luni, cand trage linie, sa se mandreasca cu realizarile sale. Printre cele mai cunoscute planuri pentru noul an se numara si cele care presupun imbunatatirea sanatatii.
Multi isi propun sa se reapuce de sport, sa manance mai sanatos sau sa renunte la obiceiurile care le dauneaza. Dar nu e important doar sa lucram de acum incolo la starea noastra fizica, ci sa verificam si care este punctul de la care plecam si mai cu seama, aspectele la care trebuie sa avem mai mare grija, cum ar fi tensiunea, deformari ale coloanei vertebrale si multe altele care ne opt afecta in drumul nostru spre corpul pe care ni-l dorim.
Pentru aceasta, e nevoie sa facem o vizita la medicul nostru de familie care ne poate indruma catre un set de analize personalizate. Trebuie sa ne asiguram ca toate organele noastre functioneaza ca un ceas elvetian, iar mai apoi ne putem preocupa de imbunatatirea stilului de viata.
Probabil ca medicii nu ne plac foarte mult atunci cand pasim in cabinetul unui specialist in sanatate, insa o revizie facuta cu sfintenie macar o data pe an ne poate ajuta sa prevenim sau sa tratam afectiuni inca din faza incipienta, pentru a evita situatiile neplacute mai tarziu, cand boala e deja instalata in organism.
Medicul de familie ne poate ajuta cu o trimitere catre cabinete sau laboratoare specializate in preluarea de probe necesare analizelor, asa ca cere indrumarea lui si incepe o „scanare” a intregului corp.
Ce analize ar trebui repetate la fiecare 12 luni?
Glicemia
Masurarea acesteia este un test simplu si nedureros, care consta in prelevarea unei picaturi de sange. Este recomandat sa iti iei glicemia dimineata, pe stomacul gol, pentru ca rezultatele ei sa fie cat mai corecte.
Dupa ce iei micul dejun sau bei lichide, indiferent daca au sau nu cofeina, nivelul glicemiei creste, din cauza eliberarii hormonilor hiperglicemianti in organism, asa ca valoarea acesteia crescuta poate da informatii gresite despre starea sanatatii tale.
O cauza a unei glicemii prea mari poate fi meniul tau zilnic dezechilibrat, lipsa unei activitati fizice constante, diferite boli, tratamente medicamentoase gresit aplicate sau chiar stresul. Nivelul ideal al glicemiei tale ar trebui sa se incadreze intre 70 si 100 mg/dl.
Hemoleucograma
Aceasta analiza este una din cele mai frecvente pe care le poti face la un cabinet medical. Hemoleucograma iti va oferi informatii importante in ceea ce priveste calitatea sangelui din organismul tau. Concret, testul furnizeaza diagnostice pentru numeroase boli, de la cele mai superficiale pana la cele mai grave.
Tot cu ajutorul ei vei putea stabili daca ai sau nu in corp vreo infectie ori daca organismul tau se lupta cu o alergie la vreun produs sau vreun medicament, astfel incat sa poti sta departe de cele care iti fac rau.
In rezultatul analizei mai poti citi si daca esti deshidratat si care este volumul sangelui, adica grosimea acestuia. Valoarea normala a hemoglobinei se poate incadra intre 12,1 si 15, 1 g/dl la femei si intre 13,8 si 17,2 g/dl in cazul barbatilor.
Sumarul de urina
Cu ajutorul acestei analize putem afla daca suferim de diabet sau daca avem vreo afectiune renala sau vreo infectie a cailor urinare. Medicii spun ca cea mai concludenta prelevare a urinei este cea de dimineata.
Poti lua recipientul pentru proba de la cabinetul medical la care urmeaza sa faci analiza sau chiar din farmacie. Important este sa verifici daca recipientul este steril, adica daca vine ambalat.
Transaminazele
Ficatul este un organ vital si joaca un rol extrem de important in digestie, pentru ca trimite intregului organism nutrientii ingerati, de aceea trebuie sa ne asiguram ca este mereu in stare perfecta de functionare.
Transaminazele se gasesc in celulele acestui organ, iar un numar ridicat al acestora poate fi un semnal de alarma si pot anunta o hepatita sau alte boli ale ficatului.
Daca ai luat medicamente „dupa ureche” sau ai exagerat cu mancarea ori cu bautura, aceasta analiza iti va arata un numar mare de transaminaze, ceea ce inseamna ca trebuie sa continui cercetarile si sa afli adevarata problema cu care se confrunta ficatul tau.
Testul Babes Papanicolau
Cu ajutorul acestui test se pot identifica de timpuriu celulele din interiorul colului uterin cu potential malign, cu alte cuvinte este cel care previne cancerul de col.
Iti poate salva realmente viata, daca nu trece mai mult de un an intre teste. Este recomandat tuturor femeilor care si-au inceput viata sexuala. Testul Papanicolau mai poate identifica si infectiile genitale din faza incipienta, deci este o analiza foarte recomandata.
Costul acestor analize care iti pot spune din timp care sunt afectiunile la care corpul tau este predispus nu echivaleaza cu o avere, insa va trebui sa faci un efort financiar pentru a le sustine pe toate.
Daca ai si alte cheltuieli in aceasta perioada, e bine sa stii ca poti avea la indemana oricand un credit nebancar la care sa apelezi ca sa iti verifici starea de sanatate.
Cu ajutorul lui poti face o serie de analize complete atat tu, cat si membrii familiei tale. Şi nu uita ca o viata echilibrata, fara excese, te duce mai aproape de un ideal al corpului care functioneaza perfect, fara „reparatii”.