De ce economia SUA a luat-o înaintea altor națiuni bogate

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 07 dec 2023, 22:06

Nu toate recuperările în caz de pandemie sunt egale. Cele mai bogate economii din lume au urmat căi diferite în recuperarea după efectele devastatoare ale Covid

Sursa: PixaBay

Nu toate recuperările în caz de pandemie sunt egale. Cele mai bogate economii din lume au urmat căi diferite în recuperarea după efectele devastatoare ale Covid

Nu toate recuperările în caz de pandemie sunt egale. Cele mai bogate economii din lume au urmat căi diferite în recuperarea după efectele devastatoare ale Covid-19.

Într-o perioadă în care forțe și crize multiple- războaie, tensiuni geopolitice, urmările persistente ale pandemiei, inflație ridicată și costuri de împrumut abrupte- apasă asupra creșterii globale, au existat puține puncte luminoase.

Economia SUA este unul dintre ele.

Produsul intern brut din Statele Unite a înregistrat o creștere remarcabilă de 5,2% în al treilea trimestru, devansând China, care este de mult timp motorul creșterii globale.

"Statele Unite au avut cu adevărat o performanță superioară în raport cu alte țări în ultimul an", a declarat Innes McFee, economist-șef global la Oxford Economics.

Statele Unite au devansat în acest an Uniunea Europeană, Marea Britanie, Japonia, Canada și alte economii avansate.

Luna trecută, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cu sediul la Paris, a devenit cel mai recent organism interguvernamental care și-a îmbunătățit previziunile privind creșterea economică a SUA în acest an și anul viitor, în timp ce a retrogradat perspectivele pentru cele 20 de țări care folosesc moneda euro.

Acest lucru a urmat unor măsuri similare luate în octombrie de Fondul Monetar Internațional cu sediul la Washington.

FMI se așteaptă acum ca PIB-ul SUA să crească cu 2,1% în acest an și cu 1,5% în 2024- mai mult decât dublu față de ratele de creștere prevăzute pentru economia britanică și cu mult înaintea zonei euro, care ar urma să crească cu 0,7% în acest an și cu 1,2% anul viitor.

Explicațiile imediate pentru destinele disparate ale celor mai avansate economii din lume sunt diferențele dintre prețurile energiei, stimulentele din perioada pandemiei și transmiterea ratelor mai mari ale dobânzilor.

Dar există, de asemenea, factori structurali pe termen mai lung care influențează această divergență și care conferă Statelor Unite un avantaj. Chiar și așa, se așteaptă ca economia americană să crească într-un ritm mult mai lent în ultimele luni ale anului, deoarece economiile din cauza pandemiei se diminuează, iar costurile de împrumut rămân la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

Prețurile energiei

Impactul creșterii vertiginoase a prețurilor la energie de anul trecut a fost principalul motor al diferenței dintre economia SUA și cea a zonei euro, a declarat săptămâna trecută economistul-șef al OCDE, Clare Lombardelli, în fața reporterilor.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Inflația a fost mai mare în Europa decât în Statele Unite deoarece regiunea, inclusiv Regatul Unit, este un importator net de energie. Economiile din Marea Britanie și din zona euro au fost puternic expuse la creșterea bruscă a prețurilor la gazele naturale care a urmat invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, ceea ce a dus facturile la energie pentru gospodării și întreprinderi la niveluri record.

"Petrolul este o marfă globală, dar gazele naturale sunt segmentate la nivel regional", a declarat Preston Caldwell, economist-șef pentru SUA al Morningstar Research Services. "Chiar dacă prețurile la gazele naturale au crescut (în SUA), ele au crescut mult mai mult în Europa, iar aceștia s-au angajat în tot felul de raționalizări. Acest lucru a avut un efect major asupra producției, iar o parte din această situație persistă."

Germania a resimțit din plin șocul energetic, din cauza sectorului său de producție uriaș și a dependenței sale de gazul rusesc la acea vreme. Producția celei mai mari economii europene s-a contractat ușor în trimestrul al treilea și o serie de economiști se așteaptă acum la o recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de scădere a producției.

Politica fiscală și monetară

În timp ce oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului au deschis robinetele de stimulare fiscală pentru a-și amortiza economiile de impactul Covid-19, Statele Unite au făcut acest lucru la o scară mult mai mare.

Acest sprijin guvernamental generos, inclusiv moratoriile privind plata datoriilor, s-a combinat cu schimbarea modelelor de consum și cu un "boom al refinanțării" pe fondul unor rate ale dobânzii la un nivel scăzut din punct de vedere istoric pentru a ajuta la umplerea vistieriei americanilor.

Economiile acumulate în timpul pandemiei au permis consumatorilor americani să continue să cheltuiască în ciuda creșterii prețurilor, a declarat Carsten Brzeski, șeful global al cercetării macroeconomice la banca olandeză ING. Acest lucru a compensat impactul negativ al inflației asupra consumului, principalul motor al economiei americane.

Dar ar putea exista unele dezavantaje la toată această risipă.

În ultimii doi ani, americanii și-au alimentat excesiv de mult pușculițele, în timp ce conturile de economii din alte țări au fost lăsate relativ neatinse. Acest lucru ar putea crea pete de vulnerabilitate pentru Statele Unite în viitor, a declarat McFee de la Oxford Economics.

În plus, Statele Unite nu au resimțit încă întregul impact al creșterii ratelor dobânzilor. Deținătorii de credite ipotecare și debitorii corporativi trebuie, de obicei, să se refinanțeze mai rar în Statele Unite decât în alte țări, ceea ce face ca politica monetară să aibă nevoie de mai mult timp pentru a se transmite în economie, a adăugat McFee.

Citește și: Elon Musk vs Disney! Seful X cere demisia lui Bob Iger

Citește și: Record pe bursă! Explozie economica pentru inceput de 2024?

Citește și: Joe Biden candideaza doar ca sa nu castige Donald Trump?