De ce este atat de importanta pomenirea mortilor? Iata ce traditii si obiceiuri respecta crestinii ortodocsi cand praznuiesc "Mosii de toamna"!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 04 nov 2017, 12:39

Mosii de toamna este o sarbatoare spirituala extrem de importanta pentru crestinii ortodocsi. Traditia randuieste pomenirea mortilor, la fel cum in religia catolica 1 noiembrie este Ziua Mortilor.

Sambata, 4 noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna. Tinand seama ca nu stim unde se afla cei morti, ne rugam atat pentru cei din iad, cat si pentru cei din rai.


De ce facem pomenire mortilor?
Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi.
Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului "adormit", intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: "Nu plangeti; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).


Pomenirea mortilor-mosii de toamna, este provenita din cultul arhaic, isi are originea inca din timpul geto-dacilor si reprezinta o forma a cultului stramosilor.
Aceasta traditie este sarbatorita în fiecare anotimp: "mosii de primavara" (mucenici), "mosii de vara" (sâmbata ce precede Rusaliile), "mosii de toamna" (celebrati la Ziua Crucii, la Sfânta Maria Mica) si "mosii de iarna". Aceasta sarbatoare nu are o data fixa. A fost aleasa ziua de sâmbata, deoarece este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul s-a coborât în iad pentru a-i elibera pe toti dreptii adormiti.


In ziua de Mosi se savarseste Sfanta Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescura miridele pentru morti si le aseaza sub Sfântul Agnet, rostind numele mortilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul si Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.

Biserica Ortodoxa a ales aceasta zi de pomenire atât pentru dreptii din Vechiul Testament, care au "adormit" fara sa-l vada pe Hristos, cât si pentru cei care au murit pe neasteptate si fara pregatirea necesara.


Credinciosii obisnuiesc sa se roage sau sa pomeneasca în aceasta zi pe toti cei adormiti din neam. În toate lacasurile de cult, dupa Sfânta Liturghie, se vor oficia parastase de obste pentru cei decedati.

Sambata e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca sa elibereze din el pe toti dreptii adormiti. Biserica face pomenirea celor adormiti sâmbata si pentru ca aceasta zi premerge duminicii-ziua învierii-numita si cea dintâi zi a noii creatii sau a opta zi, ziua vesniciei.
(sursa: bisericasfintiitreiierarhi.md, basilica.ro)