Încălzirea locuinței este un subiect sensibil, mai ales în perioada aceasta. Însă, nu ar trebui să te panichezi și să te gândești permanent la scenarii negative. Cel mai bine ar fi să ai o soluție de rezervă pentru încălzire. Oricum, indiferent de context, ar trebui ca în fiecare iarnă să ai și o altă sursă de încălzire pe care să o alegi în funcție de sursa de căldură principală.

Să spunem că locuiești la bloc și beneficiezi de încălzire de la rețeaua de termoficare. În cazul acesta, riscul este reprezentat de avariile la rețea sau de anumite lucrări care te pot lăsa fără căldură câteva ore sau chiar zile. În această situație, cel mai bine este să ai în locuință calorifere electrice. Acestea pot încălzi eficient apartamentul, iar efectul termic se păstrează destul de bine.

Caloriferele electrice pot fi utilizate cu succes și dacă locuiești la casă, spre exemplu în camerele pe care le încălzești la o temperatură minimă deoarece nu sunt utilizate, dar pentru care din anumite motive, ai nevoie de câteva ore de temperaturi mai mari. Caloriferele electrice pot fi utilizate și pe holuri, mai ales dacă ai plante sensibile la frig, pe care le păstrezi pe hol.

Aceste calorifere electrice și orice altă sursă de încălzire pe bază de energie electrică sunt utile pentru momentele în care gazele naturale sunt întrerupte, iar încălzirea prin centrală nu se poate realiza sau așa cum am menționat deja, pentru situațiile în care se dorește o completare a sistemului de încălzire.

Contrar așteptărilor, caloriferele electrice nu consumă atât de mult pe cât te-ai aștepta. Desigur, factura la curent va fi mai mare, însă nu vei plăti câteva zeci de milioane în plus. Consumul depinde de mai mulți factori:

  • cât timp funcționează caloriferul electric
  • dacă îl lași să se răcească de tot și apoi îl pornești iar
  • dacă are termostat sau nu
  • temperatura din încăpere.

Spre exemplu, un calorifer care este lăsat să se răcească de tot înainte de a fi pornit iar, va consuma mai mult decât unul care nu apucă să se răcească. De aceea, este important să alegi un calorifer cu funcție de termostat. Acesta va păstra o temperatură constantă în camera unde este folosit și va consuma mai puțin decât unul care se răcește complet înainte de a porni din nou.

Bineînțeles, contează și temperatura din casă. Dacă vei aerisi în timp ce este pornit caloriferul, consumul de energie va crește foarte mult, deoarece va încălzi degeaba. Cel mai bine este să aerisești chiar înainte să pornești caloriferul electric.

Așa cum am menționat, există și alte aparate folosite pentru încălzirea locuinței, cum ar fi aerotermele electrice. Important este să alegi soluția de încălzire ce se potrivește cel mai bine locuinței tale, în funcție de perioada pe care o vei utiliza, cât de frig este în casă și de confortul termic pe care speri să îl obții.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.