De ce este bine să sfințești casa și la ce interval de timp trebuie să faci asta conform preoților

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 12 oct 2022, 02:55

Când și de ce este bine să sfințești casa

Sursa: PixaBay

Sfințirea casei, numită și sfeștanie, este unul dintre cele mai importante evenimente creștine. Enoriașii primesc în propria casă un preot care binecuvântează locuința și sufletelor locuitorilor. Totuși, sfințirea casei nu se poate face oricând și oricum, ci trebuie respectate anumite reguli creștine.

Sfeștania casei constă în sfințirea apei de către preot și stropirea tuturor camerelor și a celor prezenți cu aceasta apă binecuvântată. După caz și în funcție de cererea proprietarilor locuinței, preotul poate să facă rugăciuni de împăcare, rugăciuni pentru ajutor, rugăciuni pentru sănătatea sufletească și trupească a locuitorilor, sau chiar poate face dezlegări de jurăminte, blesteme sau farmece, în funcție de caz. Iată de ce e bine să sfințești casa și când trebuie să faci acest lucru pentru a putea fi binecuvântat:

Când și de ce se sfințește casa?

Procedeul de sfințire al casei se face de obicei în momentul în care o persoană părăsește casa veche în care trăia și se mută într-una noua pentru a binecuvânta noua locuință. Un alt eveniment pentru care sfințirea casei reprezintă o necesitate este acela când proprietarul imobilului dorește să facă o lucrare de renovare care schimbă foarte mult structura locuinței.

Preoții creștin-ortodocși recomandă ca sfeștania să se facă cel puțin o dată în perioada fiecărui post mare, însă, în cazul în care acest lucru nu este posibil, sfințirea casei trebuie efectuată măcar în perioada Postului Mare din apropierea Paștelui. Cu toate acestea, sfințirea locuinței se poate face în aproape orice zi a anului, mai ales când proprietarul locuinței simte că ceva este în neregulă în legătură cu energia din propria casă, iar efectul este mai puternic în zilele de post ale săptămânii, mai exact miercurea și vinerea.

Citeste si: Când se sărbătoresc moșii de iarnă și ce tradiții se practică în această zi sfântă

Totuși, obiceiul sfeștaniei trebuie evitat în anumite perioade ale anului, adică după cele mai mari sărbători ale calendarului creștin ortodox, Crăciunul și Paștele. Pentru a-și putea sfinții locuința, enoriașii sunt nevoiți să aștepte cel puțin o săptămână de la momentul încheierii acestor mari sărbători, în caz contrar sfeștania nu își face efectul iar energiile negative resimțite vor rămâne în continuare în interiorul gospodăriei.

Sfințirea casei este un ritual pe care mulți credincioși îl fac din dorința de a alunga energia negativă din propriile locuințe, dar și pentru a goni spiritele rele care aduc ghinioane și gânduri negative în mințile oamenilor. De asemenea, sfințirea gospodăriei ajută la iertarea păcatelor obișnuite și la eliminarea stărilor de rău, curăță mintea de lucruri nedrepte și oferă sănătate atât sufletului, cât și trupului. Atunci când o persoană creștină sfințește casa în care locuiește, toată gospodăria se umple cu har de la Dumnezeu și de lumină divină.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pregătirea pentru sfințirea locuinței

Credincioșii care își doresc să facă sfințirea locuinței proprii trebuie să ia în considerare faptul că ei trebuie să îndeplinească câteva condiții și trebuie să facă anumite lucruri înainte de sfințire.

În cazul în care enoriașii nu iau în calcul aceste elemente, sfeștania nu va avea efectul dorit.

Credincioșii care doresc să săvârșească sfeștania locuinței proprii, trebuie mai întâi să se spovedească și să se împărtășească la preot pentru a le fi iertate păcatele. Ba mai mult decât atât, preoții spun că sfințirea locuinței va avea un efect mai puternic de binecuvântare al casei dacă măcar o parte dintre locuitorii casei țin post pentru câteva zile înainte.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan 2022: petrecerea nevestelor, masa moașelor și Ciurica

Un alt lucru pe care enoriașii trebuie să-l facă înaintea procesului de sfințire al casei constă în curățenia locuinței. Casa credincioșilor trebuie să fie curată și aranjată la venirea preotului pentru sfeștanie, în caz contrat harul lui Dumnezeu nu o să își poată face prezența într-o casă murdară, nearanjată și neîngrijită.

Pe lângă toate acestea, tradiția spune că la sfințirea casei credincioșii ar trebui să aibă pe o masă câteva elemente care să ajute la binecuvântarea locuinței. Lista acestor obiecte necesare sfeștaniei este: un vas cu apă curată, o legătură de busuioc, puțină făină, puțin zahăr, o pâine, o cană de ulei, un pahar de vin, o farfurie cu mâncare caldă din care să iasă abur, un prosop curat sau nou, trei lumânări, o icoană, o tămâietoare cu un cărbune aprins, puțină tămâie, un bețișor de vată cu ajutorul căruia preotul va mirui persoanele din casă, un pomelnic cu numele celor din locuință și un pomelnic cu numele membrilor familiei care au decedat.

 

Sursă: libertateapentrufemei.ro  ,  crestinortodox.ro,     doxologia.ro