De ce este important pentru un copil sa aiba propria camera

Author: Raluca Vitu

Desi specialistii confirma ca dupa varsta de 6 luni cei mici pot dormi singuri, mutarea copiilor in propria lor camera ramane un subiect controversat chiar si atunci cand acestia nu mai sunt bebelusi.

Pe de-o parte, sunt parinti care, fie din afectiune, fie din teama, vor sa isi tina copiii cat mai aproape, indiferent de varsta lor. De cealalta baricada se afla copiii care refuza sa se desprinda de camera parintilor, din frica de necunoscut.

Indiferent care ar fi motivele, un lucru e cert: copiii au nevoie de un spatiu personal pentru a-si dezvolta personalitatea si abilitatile. Este firesc ca schimbarea sa se faca treptat, astfel incat cei mici sa nu se simta abandonati sau raniti si sa se bucure de noua etapa din viata lor. Pentru o tranzitie cat mai lina, dormitoarele copiilor trebuie amenajate in functie de varsta, preferintele si personalitatea lor. Astfel, aveti garantia ca se vor simti in largul lor in noua incapere.

Ce inseamna pentru un copil sa aiba propria camera

1. O modalitate de conturare a identitatii si exprimare a personalitatii

Dormitorul este spatiul in care copilul se poate descoperi pe el insusi, fara sa fie influentat de parinti sau alte persoane din jur. Pe masura ce creste are nevoie sa observe, sa vada ce ii place si ce isi doreste, iar aceste lucruri le poate face mai usor intr-un spatiu doar al lui.
In plus, dormitorul poate fi locul in care cel mic isi poate exprima personalitatea. De aceea, e important sa primeasca libertatea de a-si amenaja camera asa cum isi doreste, punandu-si creativitatea si imaginatia la joaca. Da-i voie sa isi aleaga mobilierul, culorile si decoratiunile dupa propriile preferinte sau lasa-l sa picteze un perete al camerei. Astfel, ii consolidezi increderea in el insusi si il ajuti sa se dezvolte armonios.

2. Un prilej de a experimenta independenta

Mutarea celui mic in propria lui camera este o modalitate de a-i oferi mai multa autonomie. In fiecare etapa prin care trece, copilul are nevoie sa experimenteze independenta specifica varstei. Daca la 1-2 ani are libertatea de a se juca intr-un spatiu special amenajat pentru nevoile lui, copiii de peste 3 ani incep sa se simta independenti atunci cand isi amenajeaza singuri camera. Aceasta este o modalitate a-si marca locul in care se pot juca fara sa incurce pe nimeni, in care se pot retrage atunci cand sunt obositi sau isi pot chema prietenii.

In plus, odata mutat in camera lui, copilul invata sa devina mai responsabil. Ii poti explica inca de la inceput ca el este responsabil de aspectul si atmosfera din incapere, determinandu-l, astfel, sa fie mai ordonat si sa pastreze curatenia.

3. Dreptul la multa intimitate

Pe masura ce cresc, se accentueaza nevoia copiilor de intimitate, iar parintii trebuie sa invete sa o respecte. Este firesc sa isi doreasca sa adoarma singur, sa nu te lase sa ii umbli in dulapul cu haine sau sa ii folosesti lucrurile. Desi poate parea un comportament specific adolescentilor, se regaseste frecvent si la copiii mai mici de 10 ani.

Pentru a mentine relatia apropiata cu copilul tau e nevoie sa ii acorzi intimitatea de care are nevoie. Cum poti face asta? Batand la usa inainte sa intri in camera, cerandu-i voie sa cauti printre lucrurile lui sau intrebandu-l daca are nevoie de ajutor in ordonarea lor. Astfel, va deveni si el constient de importanta respectarii intimitatii si va prelua acelasi comportament.

Copilul are nevoie de propria lui camera pentru a se dezvolta, pentru a-si descoperi pasiunile si interesele sau pentru a-si exprima emotiile si sentimentele. Oferindu-i un spatiu personal de la o varsta frageda, ii cultivi increderea in el insusi si contribui la formarea adultului curajos si responsabil de peste cativa ani.

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.