Apa minerală naturală este cunoscută pentru conținutul său bogat în minerale esențiale, precum: calciu, magneziu și potasiu, elemente care contribuie la menținerea echilibrului electrolitic al organismului. Această apă este recomandată pentru hidratare, susținând sănătatea oaselor, digestia și funcționarea cardiovasculară. De asemenea, ea poate avea un rol benefic și în recuperarea după efort fizic intens, datorită aportului rapid de electroliți.
Este însă foarte important să cunoști compoziția apei minerale pe care o consumi. Fiecare om are necesități individuale, iar consumul de apă minerală trebuie să respecte aceste cerințe specifice. De exemplu, o apă cu un conținut bogat în sodiu este contraindicată persoanelor cu hipertensiune arterială. Din acest articol vei afla ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o apă minerală naturală, astfel încât aceasta să fie potrivită pentru tine și să-ți aducă numai beneficii.
Ce conține o apă minerală naturală
Apa minerală naturală este compusă din apă pură de izvor și minerale dizolvate, care provin din sol și de la rocile prin care trece apa. Compoziția exactă a acesteia variază în funcție de sursa de apă, însă cele mai comune minerale sunt:
- calciu - este esențial pentru sănătatea oaselor și dinților, pentru funcționarea mușchilor și a sistemului nervos;
- magneziu - susține funcțiile musculare și nervoase și contribuie la producerea de energie în organism;
- sodiu - menține echilibrul hidric și electrolitic, fiind indispensabil pentru funcționarea normală a nervilor și mușchilor;
- potasiu - reglează echilibrul de fluide și electroliți, susține sănătatea inimii și are un rol important în funcționarea normală a celulelor;
- bicarbonat - este important pentru menținerea echilibrului acid-bazic al organismului, susținând neutralizarea acizilor. Este, de asemenea, util pentru digestie.
Cum afli ce conține apa pe care dorești să o cumperi
Cel mai simplu mod de a afla ce conține apa pe care vrei să o achiziționezi este să citești eticheta. Producătorul este obligat ca pe fiecare sticlă de apă minerală să ofere informații despre compoziția chimică a apei.
Eticheta conține, de regulă, concentrațiile mineralelor principale, exprimate în miligrame pe litru (mg/L). Acest lucru îți arată ce cantitate dintr-un anumit mineral se regăsește într-un litru de apă. Dacă achiziționezi apa online, verifică descrierea produsului sau site-ul producătorului, pentru a afla informații despre compoziția apei și a ști valorile fiecărui mineral.
De asemenea, este important să știi și care este valoarea pentru reziduul sec sau mineralele totale dizolvate. Aceasta reprezintă suma tuturor cantităților de minerale din apă și îți poate oferi o idee de ansamblu despre cât de mineralizată este aceasta. Astfel vei putea alege o apă minerală potrivită cu nevoile tale și ale familiei.
Cât de important este să știi compoziția apei minerale
Apa minerală, spre deosebire de apa de la robinet, conține o varietate de minerale, care provin de la rocile și din solul prin care aceasta a trecut înainte de a fi îmbuteliată. Este important din mai multe motive să cunoști compoziția sa:
- alegerea apei potrivite pentru sănătatea familiei - fiecare persoană are propriile nevoi sau carențe, în privința mineralelor. Femeile pierd cantități semnificative de fier și potasiu în perioada menstruală, iar o apă bogată în aceste elemente le este de ajutor pentru refacere. De asemenea, sportivii de performanță au nevoi speciale de hidratare, după antrenamentele intense, astfel că pentru ei sunt potrivite apele bogate în sodiu, magneziu sau potasiu;
- evitarea dezechilibrelor nutriționale - persoanele care nu cunosc compoziția apei pe care o consumă se pot confrunta cu dezechilibre nutriționale. De exemplu, o apă minerală cu un conținut scăzut de magneziu nu ajută persoanele care se confruntă cu deficiență de magneziu, fiind nevoie ca ele să suplimenteze mineralul prin dietă;
- evitarea unor probleme de sănătate - în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi cele renale, este foarte importantă compoziția apei pe care o consumă. Mai exact, acești oameni au nevoie, de obicei, de un nivel scăzut de minerale, pentru a preveni formarea de pietre la rinichi sau retenția de apă. În cazul lor, apele oligominerale sunt mai potrivite, asigurând o hidratare optimă, dar fără să pună o presiune suplimentară asupra rinichilor.
În concluzie, este foarte important să cunoști compoziția apei minerale, pentru a face alegeri informate și a-ți menține sănătatea în parametri optimi.