De ce este importantă joaca? Descoperă activitățile recreative care pot ajuta la dezvoltarea cognitivă a bebelușului tău

Autor: Oana Iosif

Jocurile au un rol esențial în dezvoltarea cognitivă a bebelușului – respectiv capacitatea sa de a gândi, de a înțelege, de a comunica, de a-și folosi imaginația și de a percepe lucrurile care se petrec în jurul său. Pentru orice copil, jocul este format din interacțiunile pe care acesta le are cu tine. Astfel de momente de interacțiune oferă copilului informații importante în ceea ce privește înțelegerea lumii înconjurătoare. De exemplu, un joc simplu precum de-a v-ați ascunselea ajută copilul să-și dezvolte imaginația, capacitatea de rezolvare a problemelor și îl ajută să înțeleagă că un lucru poate exista chiar și atunci când nu este vizibil. Tu ce jocuri alegi?

Iată ce activități distractive poți face cu cel mic în funcție de vârsta și nevoile sale

Clipele de joacă alături de copil vă consolidează relația și exprimă un mesaj simplu, dar puternic – ești important pentru mine. Acest mesaj este esențial pentru a ajuta copilul să se autodescopere și să înțeleagă care este locul său în lume. În plus, îi oferă copilului încrederea de a continua să exploreze și să învețe.

  • Activități pentru bebeluși cu vârste cuprinse între 3 și 6 luni

Deși jucării precum o zornăitoare sau o păpușă nouă sunt mereu binevenite, cele mai eficiente jocuri în primele sale luni de viață sunt cele în care părinții se implică activ. Este momentul în care bebelușul este atent la lucrurile pe care le faci și învață mult mai mult din timpul petrecut cu tine. Citește-i cărți de povești, recită-i un cântecel, folosește o marionetă haioasă și vei vedea cum cel mic te urmărește la fiecare pas. Este totodată un moment important în care să-l înveți cum să țină sau să rostogolească o minge pentru a înțelege cum lucrurile pot fi puse în mișcare. Dacă vrei să-l încurajezi pe cel mic să se târască și, ulterior, să meargă pe propriile piciorușe, așează mai multe jucării în jurul său astfel încât să-i stârnești interesul și să-l determini să facă primii pași.

  • Activități pentru bebeluși cu vârste cuprinse între 6 și 12 luni

De la această vârstă poți explora mai multe moduri de joacă alături de cel mic. Îi poți cumpăra tot felul de jucării hazlii de scufundat sau de turnat apă cu care se poate juca în timpul băiței, diverse jucării cu butoane cu diverse efecte (muzicale, luminoase etc.) sau alte articole pentru bebeluși pe care să le folosească în siguranță. Atunci când îi mai citești câte o poveste, poți duce această activitate la un cu totul alt nivel și să folosești diferite voci pentru personaje sau să imiți animalele din carte pentru a-l învăța cum să distingă diverse sunete. Odată ce se apropie de vârsta de un an, poți deja să-i cumperi primul său puzzle pentru a-i spori concentrarea și memoria pe termen scurt.

  • Activități pentru prichindeii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani

Deja de la un an copilul tău este determinat să încerce aproape orice activitate, oricât ar fi ea de dificilă. Pur și simplu vor să încerce să descopere cum merg lucrurile. Va dori să exploreze fiecare jucărie în parte, să apuce obiectele la care abia poate ajunge, să le lovească, să le scuture, de aceea este important să-ți iei măsurile de siguranță necesare. De la această vârstă poți să incluzi în orele de joacă diverse activități de sortare în funcție de culoare, formă sau mărime pentru a le dezvolta gândirea logică. Recreerea în aer liber este la fel de importantă, de aceea poți face plimbările în parc mai distractive și să achiziționezi o mașinuță de împins de pe Babyneeds.ro și să-l surprinzi pe prichindel de ziua lui.

Lista de jocuri nu are limite, însă nu este recomandat să-l copleșești pe cel mic cu prea multe activități noi. Este important să-i oferi copilului tău suficient timp să aleagă ce și cum vrea să se joace, iar tu să-i oferi sprijinul tău pe baza intereselor sale.

Sursa foto: Pexels.com