Transnistria, care mai este cunoscută și drept Transdniestria, Republica Moldovenească Pridnestrovie sau Pridnestrovie, și-a declarat independența față de Republica Moldova după un război ce a durat doi ani, în perioada 1990 – 1992. De ce este importantă Transnistria pentru Rusia și de ce se vorbește tot mai mult despre planurile Kremlinului de a ataca Moldova.
De ce vrea Rusia să preia controlul asupra Transnistriei
„ Rusia pregătește deja calea pentru preluarea Moldovei „, relatează publicația The Times, care citează surse din interiorul armatei din Ucraina.
"Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este foarte importantă. Dacă rușii vor începe să preia controlul, vom fi, din punct de vedere militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea la adresa Ucrainei va fi existențială", a declarat sursa citată de publicația britanică.
Săptămâna trecută, comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, generalul major Rustam Minnekaev, a devăluit motivul pentru care Transnistria este importantă pentru Rusia. În urma declarației sale, autoritățile din Republica Moldova l-au convocat pe ambasadorul rus.
„De la începutul celei de-a doua etape a operațiunii speciale, una dintre sarcinile armatei ruse este de a stabili controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei. Acest lucru va oferi un coridor terestru către Crimeea”, a declarat generalul major Rustam Minnekaev.
Generalul a precizat că deținerea controlului asupra sudului Ucrainei îi va oferi armatei ruse acces în Transnistria. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a reacționat spunând că această declrație este neîntemeiată și contrazice poziția Rusiei de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării sale, în cadrul granițelor
Citeste si: Premierul României, față în față cu Volodimir Zelenski. Ce i-a cerut Nicolae Ciucă președintelui Ucrainei
Unul dintre răspunsurile la întrebarea „ De ce este importantă Transnistria pentru Rusia?„, are legătură cu orașul-port de la Marea Neagră- Odesa.
Unii analiști militari bănuiesc că Rusia intenționează să folosească Transnistria pentru sprijin logistic și să profite de poziția sa strategică, pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a captura orașul-port Odesa din Ucraina.
Ce este Transnistria
Transnistria este o fâșie îngustă de pământ cu o suprafață de aproximativ 1.350 de mile pătrate, situată între Ucraina și restul Moldovei.
Aici locuiesc aproximativ o jumătate de milion de persoane, majoritatea vorbitoare de limbă rusă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Transnistria și-a declarat independența față de fosta republică sovietică Moldova în urma unui război de doi ani (1990-1992) care a izbucnit în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice.
Rușii au intervenit pentru a susține Transnistria, dar nu au recunoscut-o niciodată ca stat independent. Conflictul dintre guvernul moldovean și separatiști s-a încheiat cu o încetare a focului în 1992 – dar aproximativ 1.500 de soldați ruși au rămas în Transnistria de atunci.
Transnistria, a cărei capitală a fost stabilită la Tiraspol, are propria Constituție, monedă, armată, propriile instituții, deși independența nu i-a fost recunoscută niciodată de comunitatea internațională. Nici măcar Rusia nu a recunoscut-o drept republică independentă, dar există mari temeri că acest lucru s-ar putea schimba cât de curând.
În volumul„Prizonierii Geografiei„, experimentatul journalist Tim Marshall explică de ce Transnistria este atât de importantă pentru Rusia și cum rușii nu au încetat niciodată să controleze acestă zona din Republica Moldova.
„În practică, rușii controlează deja o parte din Moldova- regiunea numită Transnistria- teritoriu moldovean la est de râul Nistru- care desparte Moldova, de Ucraina. În viclenia lui, Stalin a strămutat un mare număr de ruși acolo, la fel cum a făcut și în Crimeea, după deportarea majorității populației tătare.
În Transnistria modernă, cel puțin 50% dintre locuitori sunt etnici ruși sau ucraineni, toți proruși. Când Moldova a devenit independentă, în 1991, populația rusofonă s-a răsculat și, după un scurt război, a declarat Republica Separatistă Transnistria. Un ajutor consistent l-a reprezentat armata rusă staționată acolo, Rusia având și în prezent 2.000 de militari în Transnistria”.
Într-un discurs faimos, după anexarea Crimeeii, în 2014, Putin a spus, referindu-se la regiuni din sudul și estul Ucrainei: „Rusia a pierdut aceste teritorii din varii motive, dar oamenii au rămas”. Etnicii ruși sunt în număr de peste 200.000 și în Transnistria, iar Kremlinul nu uită de ei...„
Citeste si: Cum arată uzina Azovstal din Mariupol, unde s-ar adăposti zeci de copii și femei de atacurile armatei ruse
Trebuie spus și că Moldova nu are forța militară necesară, nu doar pentru a face față unui atac al Rusiei, ci nici a unei diversiuni limitate. Moldova nu are cum să rezolve chestiunea transnistreană singură și nu are cum să încorporeze teritoriul în statul moldovean și să-i determine pe ruși să retragă armata.
Istoria a arătat că Rusia vrea să controleze zonele plate din vestul granițelor sale europene, cum ar fi câmpia nord-europeană, dar și câmpia din zona Moldovei. Rusia vrea și acces la Dunăre, de-a lungul ultimilor 170 de ani pierzând și recâștigând acest acces pe care nu-l mai are de la destrămarea URSS, scrie hotnews.ro.