Medicul Radu Țincu, șeful secției ATI de la Spitalul Floreasca, a povestit că pepenele roșu a dus la îmbolnăvirea mai multor oameni. În organismul acestora a fost depistat oxid de etileni, o substanță care este cancerigenă. De asemenea, mulți oameni au venit la spital acuzând probleme gastrointestinale din cauza pesticidelor regăsite în pepene.
De ce este pepenele roșu toxic
Recomandarea medicilor este ca pepenele roșu să fie spălat bine înainte de tăiere, inclusiv cu detergent special pentru fructe. De asemenea, este mai bine să evităm să facem dop pentru a-l gusta, fiindcă există riscul ca substanțele să-și facă loc mai rapid în fruct. De asemenea, și bacteriile de pe cuțitele vânzătorilor pot intra mai rapid pe această cale.
„Pe de altă parte, trebuie să ne mai asigurăm că nu există aceste manifestări din cauza expunerii la anumite substanţe toxice, cum ar fi spre exemplu pesticidele.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Consumat în cantități mari, pepenele roșu poate afecta ficatul, fiind plin de proteine, glucide, Vitamina C și fibre.
„Ce ar fi vara fără o felie de pepene zemoasă, răcoritoare, plină de apă, și de fructoză?! Fructoza, acel zahăr care nu crește glicemia, de acord, însă îngrașă tare, mai ales când fructele sunt mâncate în cantitate mare. Când vine vorba de pepene, se bate pentru locul 1 cu cireșele și strugurii în topul alimentelor care afectează grav silueta. Fructoza nu poate fi consumată prin mișcare, ea se duce în ficat, iar ficatul face din ea grăsime. Nu vă voi recomanda acum să mâncați cu bucățica, dar mâncați măcar cu felia. Dacă vreți să nu vă doară grăsimea acumulată brusc pe abdomen”, a transmis medicul Mihaela Bilic, pe Instagram.
Pentru ce este recomandat pepenele roșu
Pepenele conține citrulină, o substanță care ajută la micșorarea depozitelor de grăsime de la nivelul celulelor.
Pepenele roșu are și efect diuretic natural, ajută la mărirea cantității de urină eliminată, fără să afecteze plămânii, precum alcoolul și cafeaua.