De ce este pepenele roșu un fruct toxic și care sunt pericolele consumului excesiv

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 21 apr 2023, 06:20

De ce este pepenele roșu un fruct toxic și care sunt pericolele consumului excesiv

Sursa: PixaBay

Surprinzător, pepenele roșu este un fruct toxic, dar foarte consumat de către oameni, mai ales când este atât de cald. Potrivit medicilor, ne putem îmbolnăvi dacă nu știm să facem diferența dintre un pepene toxic și unul bun.

Medicul Radu Țincu, șeful secției ATI de la Spitalul Floreasca, a povestit că pepenele roșu a dus la îmbolnăvirea mai multor oameni. În organismul acestora a fost depistat oxid de etileni, o substanță care este cancerigenă. De asemenea, mulți oameni au venit la spital acuzând probleme gastrointestinale din cauza pesticidelor regăsite în pepene.

De ce este pepenele roșu toxic

Recomandarea medicilor este ca pepenele roșu să fie spălat bine înainte de tăiere, inclusiv cu detergent special pentru fructe. De asemenea, este mai bine să evităm să facem dop pentru a-l gusta, fiindcă există riscul ca substanțele să-și facă loc mai rapid în fruct. De asemenea, și bacteriile de pe cuțitele vânzătorilor pot intra mai rapid pe această cale.

„Pe de altă parte, trebuie să ne mai asigurăm că nu există aceste manifestări din cauza expunerii la anumite substanţe toxice, cum ar fi spre exemplu pesticidele.

Ele pot determina anumite reacţii gastrointenstinale, de aceea, autorităţile trebuie să se asigure de faptul că se realizează periodic teste, prin eşantionarea unor astfel de produse, pentru a ne asigura că nu se depăşesc limitele de substanţe toxice folosite în agricultură”
, a explicat medicul, citat de Fresh24.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Consumat în cantități mari, pepenele roșu poate afecta ficatul, fiind plin de proteine, glucide, Vitamina C și fibre.

„Ce ar fi vara fără o felie de pepene zemoasă, răcoritoare, plină de apă, și de fructoză?! Fructoza, acel zahăr care nu crește glicemia, de acord, însă îngrașă tare, mai ales când fructele sunt mâncate în cantitate mare. Când vine vorba de pepene, se bate pentru locul 1 cu cireșele și strugurii în topul alimentelor care afectează grav silueta.

Fructoza nu poate fi consumată prin mișcare, ea se duce în ficat, iar ficatul face din ea grăsime. Nu vă voi recomanda acum să mâncați cu bucățica, dar mâncați măcar cu felia. Dacă vreți să nu vă doară grăsimea acumulată brusc pe abdomen”, a transmis medicul Mihaela Bilic, pe Instagram.

Pentru ce este recomandat pepenele roșu

Pepenele conține citrulină, o substanță care ajută la micșorarea depozitelor de grăsime de la nivelul celulelor.

De asemenea, ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer precum cel de sân, colorectal, de prostată, de plămâni și de col uterin.

Pepenele roșu are și efect diuretic natural, ajută la mărirea cantității de urină eliminată, fără să afecteze plămânii, precum alcoolul și cafeaua.