În lipsa unei atenții deosebite acordate îngrijirii acesteia, prezenței anumitor alunițe și datorită expunerii neprotejate corespunzător la radiațiile ultraviolete riscurile de a suferi de anumite afecțiuni sau chiar de a dezvolta anumite forme de cancer sunt destul de mari. Tocmai de accea vizitarea periodică a unui medic dermatolog pentru un consult de rutină poate fi foarte importantă pentru evitarea anumitor neplăceri și complicații.
Atunci când pe corpul vostru există foarte multe pete, pigmentări și alunițe care suferă modificări vizibile, prezentarea la un cabinet dermatologic este obligatorie. Cancerul de piele a devenit o boală destul de frecventă, iar depistarea lui precoce poate fi extrem de importantă pentru menținerea sănătății voastre. Cu ajutorul unui dermalite dermatoscope investigația poate decurge foarte ușor și se pot trage concluzii foarte utile în privința situației reale a pielii voastre și a celei mai bune modalități de a o îngriji și proteja.
Ce este dermatoscopia și care este utilitatea ei?
Dermatoscopia este o metodă actuală, rapidă și neinvazivă de examinare a starii pielii cu ajutorul unui dermatoscop, care ajută la a avea o mai bună acuratețe în stabilirea diagnosticului. Ea a fost utilizată la început pentru diagnosticarea anumitor leziuni la nivelul pielii sau pentru observarea leziunilor precanceroase, fiind folosită în prezent din ce în ce mai des pentru diagnosticare a tot mai multe afecțiuni dermatologice. Aceasta ramâne însă cea mai bună metodă pentru depistarea precoce a cancerului de pile.
Investigația decurge simplu, în cabinetul unui medic dermatolog, folosind un aparat special numit dermatoscop, cu ajutorul căruia sunt vizualizate mai bine toate leziunile sau formațiunile de pe piele în vederea stabilirii unui diagnostic cât mai clar și corect. Acest aparat permite realizarea unei analize mai bune atât a structurilor superficiale, cât și a celor profunde.
Pentru multe persoane această metodă se identifică în mare parte cu procedura de examinare a alunițelor sau formațiunilor cutanate ce implică riscul de apariție a cancerului de piele. În cazul acestora, dermatoscopia ajută la o examinare mult mai amănunțită a fiecărei porțiuni, permițând vizualizarea mult mai detaliată a tuturor aspectelor și caracteristicilor care pot scăpa chiar și unei examinări atente cu ochiul liber. Cu ajutorul acestei metode și grație calitățiilor aparaturii folosite pot fi detectate cele mai mici și infime schimbări de pigmentare și formă care pot apărea la nivelul pielii și care pot fi un semnal pentru o viitoare apariție a unei leziuni pre-canceroase sau canceroase.
Când și de ce să apelați la dermatoscopie?
Pielea este un organ foarte sensibil, expuns în permanență la diverse forme de agresiune, accidentare, lezare, uscare, ardere, tăiere, rănire etc. Sunt multe afecțiuni care se pot instala treptat și pe care dacă nu le sesizăm din timp efectele pot fi vizibile și greu de tratat. Tocmai de aceea este recomandat ca periodic să ne facem timp să mergem și la un medic dermatolog pentru a examina starea ei de sănătate.
În zilele noastre cancerul de piele și melanomul sunt boli din ce în ce mai frecvente și ar fi foarte util ca măcar o dată pe an să mergem la medicul specialist pentru un consult de rutină. Situația este cu atât mai stringentă cu cât observăm anumite probleme, modificarea formei, dimensiunii și culorii unei alunițe sau aceasta a suferit o traumă chiar și accidentală.
Aparatura disponibilă la ora actuală, dublată de experiența unui dermatolog, pot fi extrem de utile pentru a sesiza și a opri din timp orice alte complicații, cu efecte mult mai greu de corectat și combătut în timp. Cu ajutorul dermatoscopului medicul poate vedea la aproximativ 1,5 mm în profunzimea pielii. Sunt multe țări în care acest gen de examinare face parte obligatoriu din pachetul de bază de analize și un consult inițial poate fi făcut chiar de către medicii de familie.
Care sunt principalele tehnnici de dermatoscopie și care sunt caracteristicile dermatoscoapelor folosite?
Există dermatoscopie de contat în care între placa dermatoscopului și suprafața examinată a leziunii se aplică o soluție, care poate fi ulei de imersie sau gel de ecografie și dermatoscopie fără contact, prin care examinarea se face făra niciun fel de intermediar, cu sau fără lumină polarizată.
Pentru realizarea examinării este nevoie de un instrument special numit dermatoscop, care este alcătuit dintr-un sistem de lentile cu marire de până la 20 de ori și care este dotat cu o sursă de lumnă. Cea mai performantă metodă disponibilă la ora actuală este dermatoscopia digitala sau video-dermatoscopia, ce permite o examinarea detaliată și o vizualizare amănunțită și în profunzime. În acest caz se pot capta și imagini care pot fi transferate prin intermediul calculatorului disponibil pe aparat.
TBSE (total body skin examination) reprezinta metoda prin care sunt verificate toate alunitele de pe corpul unei persoane și în urma careia se alcatuiește o „harta” clinico-dermatoscopică a acestora. Această metodă este utilă mai ales în cazul persoanelor cu sindromul nevilor atipici, ce necesită controale periodice pe toata perioada vieții.
Pentru mai multe detalii privind caracteristicile aparaturii folosite sau pentru a comanda un astfel de dermatoscop accesați Hmdmedical.uk.com!