Numărul de cazuri diagnosticate de persoane cu autism este în creștere de ani de zile. Un nou studiu din SUA arată că cei mai afectați sunt în special copiii. În prezent, și cabinetele medicilor de familie sunt sensibilizate la această problemă.
În întreaga lume sunt raportate tot mai multe tulburări din spectrul autist. În prezent, se presupune o prevalență mondială (frecvența bolii) de 0,6 până la un procent. Această tendință este evidentă și la noi: Un nou studiu din SUA, publicat acum în revista Pediatrics, sugerează că, în jurul zonei metropolitane din New York, diagnosticele de tulburări din spectrul autist
"Un fenomen internațional""
In ceea ce privește conținutul, inițial nu oferă prea multe lucruri noi. Începând cu anul 2000, aproximativ, s-a înregistrat o creștere a prevalenței tulburărilor din spectrul autist la nivel mondial, de la ceea ce era la mie la ceea ce este acum un procent", explică Sven Bölte, șeful Centrului pentru tulburări de neurodezvoltare și al Departamentului de neuropsihiatrie de la Institutul Karolinska din
Tulburarea de spectru autist este o tulburare de neurodezvoltare. Ea se manifestă de obicei în copilăria timpurie și afectează interacțiunea socială, modul de comunicare și unele modele comportamentale. Autismul este împărțit din punct de vedere al diagnosticului în "autism în copilăria timpurie", "sindrom Asperger" și "autism atipic". Formele se suprapun și există diferite grade de exprimare, motiv pentru care se folosește termenul generic de tulburări din spectrul autist.
Tot mai multe persoane cu autism?
Între timp, medicii nu mai fac distincție doar între diferitele forme de autism, cum ar fi sindromul Asperger, ci presupun mai degrabă un spectru de tulburări autiste. Prin urmare, criteriile de diagnostic au fost extinse, motiv pentru care mai multe persoane se încadrează în această categorie propriu-zisă.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Tendința de diagnosticare a autismului?
Subiectul autismului joacă, de asemenea, un rol din ce în ce mai important în mass-media. Cu toate acestea, cei afectați nu se simt adesea văzuți. Multe persoane cu autism se confruntă încă cu numeroase bariere în societate, de exemplu atunci când își caută un loc de muncă: "Lumea muncii, în special, este pregătită să răspundă nevoilor persoanelor autiste doar în cazuri izolate", explică Samuel Otto.Otto este el însuși autist și militează pentru ca cei afectați să aibă mai mult cuvânt de spus în discuția mediatică despre autism. "Mass-media este o sabie cu două tăișuri", spune el. Mass-media încă transmite stereotipuri, de exemplu, despre persoanele autiste izolate social. Cu toate acestea, acesta este modul în care subiectul este perceput în primul rând prin intermediul mass-media. În opinia mea, acesta nu este un prim pas ideal, dar este unul necesar. A face mai vizibile persoanele din spectrul autist- în seriale, filme, cărți- ajută, de asemenea, la recunoașterea diversității.Otto observă și critică, de asemenea, moda și o anumită tendință de a imita persoanele cu autism. Există acum autoteste pe internet: Toți cei care sunt puțin diferiți sau au probleme cu ceva sunt percepuți ca fiind puțin autiști, ceea ce, desigur, nu este adevărat.
Citește și: Care e numărul magic de pași pentru a menține greutatea? Iată ce știm!
Citește și: Un aparat obișnuit de la salonul de manichiură poate cauza cancer?
Citește și: Un tip de activitate fizică protejează creierul mai mult decât altele!