De ce inflatia in Elvetia este cu mult sub cea din Europa

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 iun 2023, 06:25

De ce inflatia in Elvetia este cu mult sub cea din Europa

Sursa: PixaBay

Inflația a crescut la niveluri nemai-întâlnite în ultimele decenii din cauza creșterii prețurilor la materiile prime

Inflația a crescut la niveluri nemai-întâlnite în ultimele decenii din cauza creșterii prețurilor la materiile prime, a blocajelor din lanțul de aprovizionare și a piețelor forței de muncă. Acești factori se aplică în majoritatea țărilor dezvoltate, dar nu și în Elveția, unde inflația rămâne scăzută.

Rata mediană a inflației în economiile dezvoltate a urcat la 5,6% în februarie, o creștere de 5 puncte procentuale față de cele douăsprezece luni anterioare.

În termeni absoluți, inflația a revenit la niveluri înregistrate ultima dată în urmă cu câteva decenii. În zona euro, inflația a urcat în martie la 7,5% în ritm anual. Cu toate acestea, Elveția este o excepție; deși mai ridicată decât în trecutul recent, rata inflației a crescut doar la 2,4% în ritm anual în martie.

Coșurile IPC sunt diferite

Pentru a înțelege de ce inflația este mai puțin afectată în Elveția decât în alte economii de șocurile prețurilor materiilor prime și de blocajele din lanțul de aprovizionare, este util să se

ia în considerare ponderea principalelor elemente de cheltuieli în coșul IPC. Acestea reflectă modelele de cheltuieli ale gospodăriilor din diferite economii. Principalele diferențe dintre Elveția, zona euro și SUA se referă la componentele energie, alimente, locuințe, cu excepția energiei, și asistență medicală.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O privire mai atentă la prețurile la energie

Evidențele arată că prețurile la energie sunt fundamentale în explicarea diferențelor de inflație, în special între Elveția și zona euro. Acest lucru se datorează aproape în totalitate diferențelor în ceea ce privește prețul energiei electrice. În lunile februarie și martie, prețul energiei electrice în Elveția a crescut cu doar 2,4% de la an la an, în timp ce în zona euro a crescut cu 34,3% de la an la an în februarie și probabil că a crescut în continuare în martie.

Diferența a fost și mai mare în ceea ce privește prețurile de producție ale energiei electrice: în februarie, prețul cu ridicata al energiei electrice în Elveția a fost cu 3,1% mai mare decât în anul precedent, în timp ce în ianuarie, în zona euro, creșterea a fost de 83,2% de la an la an. Această diferență reflectă diferitele tehnologii utilizate pentru producerea energiei electrice.

Elvetia a fost inaintea Europei pentru energie ‘verde’

Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie, mai puțin de 1% din electricitatea consumată în Elveția provine din petrol și gaze naturale, în timp ce 58% provine din energie hidroelectrică și 34% din energie nucleară. Prin comparație, în Uniunea Europeană (UE), peste o cincime din energia electrică furnizată este produsă cu gaze naturale și peste o optime cu cărbune. Prețurile acestor produse de bază, pe care UE le importă în principal din Rusia, au crescut în ultimele 12 luni, ceea ce a dus la creșterea prețurilor energiei electrice în UE.

Decalajul dintre Elveția și zona euro în ceea ce privește inflația prețurilor la producătorii de energie a ajuns la niveluri fără precedent. Acest lucru este important deoarece un șoc la nivelul prețurilor angro la energie afectează costurile de producție ale bunurilor și serviciilor din toate sectoarele economiei.

Concluzii și implicații politice

Inflația scăzută din Elveția în comparație cu alte economii industrializate se explică în mare parte prin diferențele dintre coșurile IPC. În raport cu zona euro, se remarcă diferența dintre prețurile la energie electrică. Creșterile anterioare ale prețurilor angro la energie vor împinge inflația mai sus în trimestrele următoare, dar în Elveția efectele vor fi limitate și nu vor exercita presiuni nejustificate asupra Băncii Naționale a Elveției pentru a normaliza politica monetară, indiferent de perspectivele de creștere. În schimb, Banca Centrală Europeană riscă să se confrunte cu o dilemă de politică economică dacă inflația, care depășește deja cu mult ținta de 2%, va crește în continuare sau va rămâne ridicată mai mult timp decât se preconizează în prezent. Într-adevăr, analiza empirică a efectelor variațiilor IPP din sectorul energetic asupra inflației IPC indică o creștere a presiunilor inflaționiste în următoarele optsprezece luni.

În cele din urmă, recenta criză energetică declanșată de invazia Rusiei în Ucraina și impactul considerabil pe care aceasta îl are asupra prețurilor de consum necesită un răspuns politic menit să asigure siguranța, accesibilitatea și accesibilitatea surselor de energie. Pentru Elveția și, cu atât mai mult, pentru UE, este absolut necesar să se îmbunătățească eficiența energetică a economiei și să se sprijine atât dezvoltarea celor mai inovatoare surse regenerabile, inclusiv a energiei solare și eoliene, cât și a celor cu emisii reduse de CO2.

Citeste si: Toate pensiile se vor modifica. Ce se va întâmpla peste câteva luni

Citeste si: Care ar fi efectele unei noi recesiuni. Firmele mici vor simți recesiunea cel mai puternic

 

Taguri: