In calitate de parinti, auzim adesea ca este benefic sa le citim noaptea povesti copiilor nostri pentru a le imbogati vocabularul, pentru a le intari abilitatile de intelegere si pentru a construi relatii familiale bune. Dar stim de ce copilul ne cere ca aceeasi carte sa fie citita in fiecare seara, uneori chiar de mai multe ori la rand? Si, da, adesea le citim aceeasi carte atat de mult incat si noi si copilul invatam toate expresiile pe de rost.
Avand in vedere ca copiii mici isi amintesc in mod deosebit activitatile pe care le fac inainte de somn, ne intrebam daca aceste efecte de repetare sunt benefice din punct de vedere al invatarii. Si raspunsul este da. In timp ce se bucura sa asculte povestea, copiii tai continua sa descopere o multime de lucruri noi prin imagini, prin textul cartii si conversatiile tale. A-i citi, in fiecare seara, aceleasi carti de suflet are, asadar, numeroase beneficii pentru copii.
Repetitia este perfecta pentru copii, insa trebuie sa le oferim si diversitate!
Copiii foarte mici prefera adesea familiaritatea fata de noutate. Acesta este un semn distinctiv al etapei de invatare timpurie. De exemplu, prefera sa vada in primele luni de viata aceleasi fete familiare. Odata cu varsta si experienta, vor incepe sa caute noutate. Incep sa gaseasca fetele necunoscute mai interesante decat cea atat de familiara a parintelui.
Acestea fiind spuse, daca li se arata in mod repetat o fotografie a mamei sale, chiar si un bebelus de trei zile va prefera sa se intoarca atunci cand vede o fata noua. Odata ce au inregistrat suficiente informatii dintr-o imagine, sugarii sunt, prin urmare, pregatiti pentru experiente noi.
Varsta copilului afecteaza cat de repede va invata si isi va aminti lecturile pe care i le citesti. Doua principii cheie ale dezvoltarii memoriei sunt ca copiii mai mici au nevoie de mai mult timp pentru a inregistra informatiile si a le uita mai repede.
Acesta este modul in care copiii de un an invata o secventa de actiuni noi de doua ori mai repede decat bebelusii de sase luni. Si in timp ce copiii de un an si jumatate isi amintesc aceasta secventa timp de 15 zile, cei de doi ani isi amintesc de aceasta timp de trei saptamani.
Cu toate acestea, sursele bidimensionale de informatii, cum ar fi carti copii si videoclipuri, sunt mai dificil de procesat decat experientele directe. De aceea, expunerea la lecturi familiare este perfecta pana la un punct, dar a reinnoi lecturile ii ajuta sa valorifice anumite abilitati ideale pentru dezvoltarea lor.
Vocabularul variat al fictiunii
Copiii in varsta de un an si jumatate pana la doi ani carora li s-a spus aceeasi poveste de patru ori au reprodus actiunile si cuvintele mult mai precis decat cei care au auzit-o de doua ori. De asemenea, dublarea expunerii copiilor mici, cu varste cuprinse intre 12 si 21 de luni, la o lectura ilustrata le imbunatateste memoria actiunilor vizate.
Citirea in mod repetat a acelorasi carti de povesti ii ajuta si pe copii sa invete cuvinte noi, mai ales atunci cand au intre trei si cinci ani.
Repetitia faciliteaza integrarea informatiilor complexe, oferindu-i copilului mai multe oportunitati de a le inregistra, permitandu-i sa se concentreze asupra diferitelor aspecte ale unei experiente, punand in acelasi timp intrebari si relationand anumite concepte intre ele.
S-ar putea sa crezi ca cartile pentru povesti pentru copii nu sunt complicate, dar de fapt contin cu 50% mai multe cuvinte rare decat o emisiune TV sau o conversatie intre membrii familiei. Iti amintesti ultima data cand ai folosit cuvantul „girafa” cand vorbeai cu un membru al familiei?
Citirea aceleiasi carti timp de mai multe zile ii ajuta pe copiii cu varste cuprinse intre trei si cinci ani sa inteleaga mai bine continutul acesteia si sa isi sporeasca interactiunile. In timp ce repeta, invata sa urmeze o structura si sa-si transfere cunostintele poate in actiunile zilnice.
Exploateaza bogatia povestii
Data viitoare cand copilul tau iti va cere sa recitesti o poveste cunoscuta, aminteste-ti ca acesta este un pas important pentru el in descoperirea lumii. Poti utiliza acest context familiar pentru a incuraja invatarea continua, concentrandu-te pe ceva diferit cu fiecare noua lectura. Daca vei alege o carte ilustrata, este simplu sa faci asta. Cumpara o astfel de carte dela cartidesuflet.ro, unde vei gasi inclusiv jocuri educative pentru cei mici, si impartaseste-o cu micutul tau. Deci, cum exploatam bogatia unei carti prin lecturi multiple?
Intr-o zi, aruncati impreuna o privire mai atenta asupra imaginilor, a doua zi, concentrati-va pe text sau lasati copilul sa gaseasca anumite cuvinte in text. Conecteaza povestea la evenimente reale din lumea copilariei celui mic. Aceasta includere intr-un context mai larg, este mai stimulanta si accentueaza si mai mult abilitatile cognitive ale copiilor.
De asemenea, poti alege carti ale aceluiasi autor sau pe subiecte conexe. Fii liber sa ii oferi o mare varietate de carti, in timp ce utilizezi alte moduri de povestire si intonatie. Si aminteste-ti ca aceasta perioada nu va dura. Intr-o zi copilul tau va avea o noua carte preferata, iar cea actuala se va intoarce pe raft.