Bărbații și femeile au speranțe de viață diferite. Diferența crește în SUA și se reduce în Europa. Dar există și în cazul animalelor neumane. De ce se întâmplă acest lucru?
Aruncați o privire în azilul de bătrâni sau în grupul de prieteni de vârstă înaintată și veți vedea un dezechilibru semnificativ între sexe. Bărbații sunt rari în rândul persoanelor de 85 de ani și peste. Înțelepciunea comună este că ei mor mai devreme decât femeile, iar cifrele o susțin.
În Germania, în 2022, de exemplu, bărbații aveau o speranță medie de viață de puțin peste 78 de ani, în timp ce speranța de viață a femeilor era de 82,8 ani.
În SUA, speranța medie de viață pentru femei era de aproximativ 79 de ani în 2021, în timp ce pentru bărbați era de puțin peste 73 de ani. Acest decalaj de 5,8 ani este cel mai mare din 1996 încoace.
Într-un nou studiu, cercetătorii americani explică faptul că factorii externi, în primul rând pandemia COVID-19, sunt de vină pentru creșterea decalajului.
În lucrarea, publicată în JAMA Journal of Internal Medicine în noiembrie 2023, autorii spun că pandemia a afectat în mod disproporționat bărbații din SUA și a contribuit la scăderea speranței medii de viață a acestora.
Celălalt factor major care contribuie la scăderea speranței de viață a bărbaților este ceea ce cercetătorii numesc "decesul din disperare"- vieți curmate de sinucidere, probleme de dependență sau crime violente, de exemplu.
"În timp ce ratele de deces prin supradoză de droguri și omucidere au crescut atât pentru bărbați, cât și pentru femei, este clar că bărbații constituie o parte din ce în ce mai disproporționată a acestor decese", a declarat autorul principal al studiului, Brandon Yan.
Locurile de muncă periculoase și bolile de inimă sunt, de asemenea, motive pentru decesele mai timpurii ale bărbaților
Există și alte cauze pentru decalajul în ceea ce privește speranța de viață între bărbați și femei.
Robert H. Shmerling, reumatolog și senior faculty editor la Harvard Health Publishing, enumeră faptul că bărbații sunt, în medie, mai predispuși să sară peste controalele de sănătate de rutină și că bărbații sunt mult mai mulți decât femeile în locuri de muncă periculoase, cum ar fi pompierii sau lupta militară.
Shmerling, de asemenea, atrage atenția asupra faptului că bărbații se sinucid mai des decât femeile.
Un alt factor important, a spus expertul medical, este reprezentat de bolile de inimă. Bărbații din SUA au cu 50% mai multe șanse de a muri de boli de inimă decât femeile.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În Europa, bărbații se descurcă mai bine
În afara SUA, declinul bolilor cardiovasculare la bărbați este un motiv pentru care diferența de speranță de viață între sexe se reduce.
O echipă de autori de la Institutul Federal pentru Cercetarea Populației din Germania a examinat speranța de viață în funcție de sex în Austria, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Slovacia și Elveția și a constatat că diferența de mortalitate între sexe a scăzut.
Rezultatele, publicate în European Journal of Public Health în iulie 2023, arată că scăderea diferenței de speranță de viață între sexe "a fost determinată în principal de o reducere a mortalității excesive masculine din cauza bolilor cardiovasculare și a neoplasmelor".
Neoplasmele sunt tumori- iar cele maligne sunt cancere. Între 1996 și 2019, diferența de mortalitate a scăzut în toate cele șapte țări incluse în studiu.
În majoritatea țărilor, acest lucru s-a datorat în primul rând reducerii bolilor de inimă în rândul bărbaților. În Franța, o reducere a cancerelor în rândul bărbaților a contribuit în mod semnificativ la reducerea decalajului dintre sexe în materie de mortalitate.
Totuși, nu sunt numai vești bune. În Republica Cehă, diferența dintre durata de viață dintre bărbați și femei a scăzut deoarece mai puțini bărbați mor din cauza cancerului pulmonar- în timp ce rata de mortalitate a femeilor din cauza cancerului pulmonar este în creștere.
Oamenii nu sunt singurele animale cu o diferență marcantă în ceea ce privește durata de viață între sexe.
În martie 2020, un studiu realizat de o echipă internațională de cercetători a arătat că, în sălbăticie, femelele mamifere trăiesc mai mult decât masculii. Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
La cele 101 specii studiate de oamenii de știință, durata medie de viață a femelelor a fost în medie cu 18,6% mai mare decât cea a masculilor. La oameni, în schimb, acest număr se ridică la 7,8%.
O specie la care acest lucru a fost evident: oaia bighorn. Cazul mamiferelor lânos le-a arătat însă cercetătorilor și faptul că diferențele în ceea ce privește speranța de viață apar doar în vremuri grele. Atunci când condițiile de viață sunt favorabile pentru oi și există suficientă hrană pentru toată lumea, masculii nu mor semnificativ mai devreme decât femelele.
Dar atunci când lucrurile par mai puțin roz, femelele de oaie bighorn reușesc să facă față mai bine, în parte pentru că au mai multă energie de cheltuit pentru a se hrăni.
Se crede că masculii, pe de altă parte, cheltuiesc multă energie pentru competiția sexuală sau pentru dezvoltarea musculaturii. Prin urmare, agresivitatea pare să scadă speranța de viață- acest lucru este valabil pentru masculii din toate speciile, inclusiv pentru oameni.
Citește și: Amenințarea armatei ruse oferă NATO o scurtă fereastră de oportunitate
Citește și: Modificările aduse normelor germane privind imigrația calificată intră în vigoare
Citește și: Andra Volos în așteptarea minunii din viața ei: „Fata mea are cordonul ombilical...în jurul gâtului”