De ce multi dintre muncitorii straini decid sa se stabileasca definitiv in Romania

Autor: Lavinia Medrea

In timp ce numerosi romani aleg sa migreze in alte tari pentru a-si asigura un nivel de trai mai bun, tot mai multi muncitori din tari precum Nepal, Filipine, Sri Lanka si altele decid sa se stabileasca definitiv in Romania.

Totusi, care sunt factorii care ii determina pe muncitorii straini sa ramana permanent in Romania si care este motivatia lor? Citeste mai departe articolul pentru a afla raspunsurile si pentru a intelege mai bine acest fenomen.

Cererea tot mai mare de forta de munca in anumite sectoare atrage muncitori din diverse tari

Migrarea romanilor spre tari din Europa de Vest, despre care am mentionat in introducerea articolului, reprezinta principalul factor care a dus la un deficit major de forta de munca in Romania. In contextul unei economii in crestere, dar cu numar redus de muncitori disponibili, acest gol este tot mai vizibil in sectoare precum constructiile, agricultura sau industria alimentara.

Agentiile care se ocupa cu recrutarea muncitorilor din Asia colaboreaza cu angajatorii romani si le ofera acces la forta de munca din tari precum Nepal, Filipine, Vietnam, Sri Lanka si chiar Pakistan. In tarile mentionate, nivelul de trai este scazut, iar oportunitatile de munca limitate, ceea ce ii face sa vina in Romania, iar mai apoi sa se stabileasca definitiv.

Astfel, recrutarea muncitorilor din Sri Lanka si alte tari se dovedeste a fi o solutie utila pentru a asigura continuitatea si bunul mers al afacerilor romanesti.

Romania ofera un cost al vietii relativ scazut comparativ cu multe alte tari europene

Cateva dintre motivele pentru care muncitorii straini isi construiesc camine permanente in Romania sunt cheltuielile mai reduse pentru locuinte, alimente si servicii, comparativ cu alte tari din Europa de Vest.

Costurile de inchiriere pentru un apartament in marile orase din Romania sunt semnificativ mai mici decat in capitalele europene, precum Paris sau Londra. Acesta reprezinta un mare avantaj, atat pentru muncitorii din Nepal sau alte tari, cat si pentru romanii care aleg sa ramana in tara, intrucat pot sa economiseasca mai mult din veniturile lor.

Romania exceleaza in mentinerea unor costuri scazute si in alimentatie. Produsele locale, accesibile in piete si supermarketuri, ajuta la mentinerea cheltuielilor zilnice la un nivel redus. Astfel, un cos de cumparaturi obisnuit in Romania costa considerabil mai putin decat in majoritatea tarilor din vestul Europei. De asemenea, transportul public ieftin le permite muncitorilor sa se deplaseze intre locul de munca si locuinte fara sa investeasca sume mari in transport.

Politicile de imigrare mai flexibile in anumite domenii si ajutorul recrutorilor

In fata unui deficit de personal calificat sau necalificat in diverse sectoare, Romania a adoptat masuri care au simplificat procesul de angajare al muncitorilor straini. Spre exemplu, in ultimii ani, guvernul roman a crescut contingentul anual de muncitori straini care pot fi adusi in tara la 100.000, fata de anul 2021, cand a fost stabilit un contingent initial de 25.000 de lucratori, suplimentat ulterior la 50.000.

Aceste politici mai flexibile presupun procese simplificate de obtinere a permiselor de munca si rezidenta, simplificand munca agentiilor de recrutare a muncitorilor din Asia, mai ales in ceea ce priveste birocratia. Acestea faciliteaza intregul parcurs al muncitorilor asiatici, de la recrutare si documentatie pana la integrarea lor pe piata munii si adaptarea la viata din Romania. Agentiile de recrutare a muncitorilor straini colaboreaza strans atat cu angajatorii, cat si cu autoritatile locale, pentru a se asigura ca lucratorii indeplinesc toate cerintele legale si sunt inregistrati corespunzator.

Astfel, masurile mentionate aduc un echilibru necesar pe piata muncii si favorizeaza alegerea muncitorilor straini de a se stabili definitiv in Romania.