De ce ne scarpinam? Oamenii de stiinta au facut o descoperire remarcabila

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 15 dec 2018, 12:04

Mecanismul creierului care ii determina pe oameni sa se scarpine a fost identificat de un grup de cercetatori chinezi.

Aceasta descoperire remarcabila ar putea ajuta la gasirea unui tratament eficient impotriva pruritului cronic.

Echipa de la Academia de Stiinte din China in frunte cu cercetatoarea Yan-Gang Sun a demonstrat ca activitatea unui mic grup de neuroni, situati intr-o regiune cerebrala numita Periaqueductal Gri (gri central) ii induce pe soareci sa se scarpine, se arata in studiul publicat de revista de specialitate Neuron citata de EFE.

Descoperirea poate fi un punct de pornire pentru a descifra cum se proceseaza si se moduleaza senzatia de mancarime in creier.

Aceasta poate fi provocata de o ampla serie de cauze precum reactii alergice, afectiuni ale pielii, substante chimice iritante, paraziti sau unele boli.

Oamenii de stiinta au analizat neuronii de culoare gri din Periaqueductal la soareci, carora le-a fost indusa senzatia de mancarime prin injectii cu histamina sau clorochina. Comportamentul indus de mancarime a declansat o activitate a unui grup specific de neuroni care produc un neurotransmitator (glumat) si o neuropeptida numita tahikinina 1 (Tac1).
Cand cercetatorii au eliminat neuronii responsabili cu Tac1, gestul de scarpinare a scazut considerabil.

La procesul invers, stimularea acestor neuroni a declansat o scarpinare spontana, chiar si fara injectii cu histamina sau clorochina. Cercetatoarea a explicat ca se stie putin despre cum a evoluat senzatia de mancarime, desi este foarte importanta in supravietuirea animalelor.

„Aceste investigatii ne vor ajuta sa dezvoltam noi medicamente pentru tratamentul pruritului cronic”, a precizat Yan-Gang Sun.