De ce NU ai voie să strănuți la înmormantare. Ce să nu faci niciodată când mergi la mort

Author: Culea Claudia-Roxana

Superstiții ale românilor despre înmormântare

Sursa: health.wyo.gov

Sunt multe obiceiuri străvechi din popor și superstiții despre înmormântări cu semnificații aparte iar multe dintre acestea nu sunt recunoscute de Biserica Creștină Ortodoxă. Chiar dacă moartea nu este un subiect plăcut și ușor de discutat , românii nu pot ocoli tradițiile, superstițiile și glumele despre ea.

De ce să nu strănuți când mergi la înmormântare

Din popor există superstiția că trebuie să te ferești să strănuți la o înmormântare deoarece e un semn rău. Dacă totuși se întâmplă, se spune că trebuie să rupi puțin din haina pe care o porți să nu ți se întâmple același lucru.

Ce NU trebuie să mai faci la o înmormântare

Potrivit supersițiilor,  cineva care cade la o înmormântare poate fi următoare victimă a morții.

De asemenea, se spune că după ce o persoană a murit trebuie să îi păzești groapa pentru a nu trece un câine peste ea.  Dacă acest lucru se întâmplă, se spune că va veni moartea și a altor membri din familie.

În casă nu trebuie să lași ușile încuiate pentru a lăsa sufletul mortului să ajungă la cer.

Tot pentru a avea pe unde să iasă sufletul, se deschid ferestrele casei imediat după ce moare cineva.

Citeste si: Ce este și când se sărbătorește Ispasul în 2022! Ce să nu faci de Ispas ca să nu îți piară sporul casei

Dacă ieși din biserică înaintea sicriului, se spune că poți aduce un deces în familia ta.

Nu trebuie să îmbraci femeile decedate în negru deoarece se spune că acestea se vor întoarce să îți bântuie casa. O altă superstiție ciudată este că mortul se va transforma în strigoi dacă o pisică trece sub sicriu. În trecut, era necesară înfigerea unui cuțit în inima decedatului pentru a evita transformarea sa în strigoi.

Oamenii care participă la înmormântare nu trebuie să poarte pantofi noi.

Răposatul este singurul care are voie acest lucru.

Decedatul nu trebuie scos din casă cu capul înainte deoarece acest lucru aduce ghinion. Însă, se spune că atingerea mortului aduce noroc în viață.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Camera mortului nu trebuie să rămână niciodata goală.  În permanență trebuie să fie prezent cineva iar lumânările și becurile trebuie să stea aprinse.

Atât în zonele rurale cât și în cele urbane, există superstiția străveche care spune că oglinzile din casă trebuie acoperite cu pânză albă iar oalele trebuie ținute cu fundul în sus „pentru a împiedica întoarcerea sau poposirea sufletului decedatului în locul în care a trăit”, scrie site-ul beelsamen.ro.

Obiceiuri și superstiții străvechi legate de înmormântare
[Sursa: viata-libera.ro]

Credincioșii păcătuiesc dacă respectă superstițiile

Multe alegeri de viață ale românilor sunt ghidate de superstiții iar acest lucru este considerat de mulți preoți un păcat, potrivit sursei playtech.ro

Părintele Vasile Ioana susține că supertițiile sunt doar o închipuire. "Important este să urmezi povețile bisericii, pentru că biserica practic te învață binele și răul fără alterarea adevărului”, a declarat acesta.

Advertismentul unui preot: superstițiile sunt un mare păcat
[Sursa: bzi.ro]

 

Citeste si: Pentru a avea parte de belșug și sănătate, evită aceste produse până la Sfântul Ilie. Cele mai vechi tradiții și obiceiuri de Sf Ilie, aducătorul de ploi