Apa în care ați fiert cartofii poate fi extrem de utilă, dacă știți ce să faceți cu ea. Înainte să o aruncați, așa cum face toată lumea, trebuie să știți la ce vă poate ajuta această apă și ce beneficii ascunse are.
Ce faceți cu apa în care au fiert cartofii
Toate gospodinele știu că, în foarte multe rețete, este nevoie de cartofi fierți.
Ei bine, nu vă grăbiți să faceți asta! Apa în care ați fiert cartofii este bogată în amidon, potasiu, vitamina B12 și electroliți și este foarte benefică. O puteți folosi atât în cosmetică, dar și în anumite treburi casnice.
De exemplu, puteți uda florile cu ea.
O altă întrebuințare a apei în care au fiert cartofii este și pentru a detartra fierbătorul. Turnați apa direct în fierbător și lăsați-o să se răcească. După aceea, aruncați-o și clătiți fierbătorul cu apă călduță.
Trebuie să știți că apa de la cartofi vă poate ajuta și să vă curățați toaleta. În cazul în care aveți depuneri de calcar sau rugină în vasul de toaletă, turnați această apă și lăsați-o să acționeze aproximativ 20 de minute.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Dacă aveți tacâmuri de argint și ați observat că au început să aibă diferite depuneri, spălați-le cu apa de la cartofi. Amidonul o să dizolve orice fel de depuneri și o să vă scape de pete.
Lăsați tacâmurile la înmuiat, cel puțin două ore. Puteți face același lucru și cu bijuteriile din argint.
Cum folosiți apa de la cartofi în cosmetică
Dacă aveți părul închis la culoare, puteți să vă clătiți cu apa în care au fiert cartofii. Părul dumneavoastră va fi mai rezistent și mai strălucitor.
De asemenea, o puteți folosi pentru ten. Băgați-o în frigider, pentru cel puțin o oră, iar apoi curățați-vă tenul cu această apă. Veți observa că pielea dumneavoastră va fi extrem de catifelată.
Tot această apă de la cartofi poate fi extrem de folositoare și în bucătărie. De exemplu, dacă vreți să faceți un sos de roșii, pentru paste sau pentru friptură, secretul este să-l pregătiți chiar în apa rămasă de la cartofi. Sosul va fi mai legat, datorită amidonului.
Și în cazul în care preparați o ciorbă sau o supă, vă puteți ajuta de apa în care ați fiert cartofii. Aceasta va da preparatelor un gust mai bun.
Nu în ultimul rând, cei care fac pâine în casă pot folosi în compoziție această apă. Astfel, pâinea va fi extrem de pufoasă și va fi și mai dulce.