De ce nu e bine să faci cununia civilă în post, în luna mai și în anumite zile ale săptămânii. Ce trebuie să ții în vedere

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 18 apr 2023, 05:10

De ce nu e bine să faci cununia civilă în post, în luna mai și în anumite zile ale săptămânii. Ce trebuie să ții în vedere

Sursa: PixaBay

Diferența dintre căsătoria civilă și ce religioasă este că cea civilă va fi făcută de registratorul municipiului, respectiv primarul sau unui dintre adjuncții acestuia, iar căsătoria religioasă este făcută de reprezentantul unui cult.

Căsătoria civilă este o însoţire pe viaţă între un bărbat şi o femeie, prin liber consimţământ în condiţiile legii, adică are la bază un contract plecând însă de la afecţiunea reciprocă, pe când nunta creştină, care presupune în prealabil căsătoria civilă ca aşezământ natural, este o însoţire sfântă, făcută cu binecuvântarea lui Dumnezeu în Biserică printr-o sfântă Taină, prin Taina Nunţii sau Cununiei, care sfinţeşte iubirea şi legătura celor însoţiţi”, arată reprezentanții mitropoliei, citați de ȘtiriDinLume.

Când ai voie să faci cununia civilă și când nu

În mod normal, cununiile religioase nu se fac în timpul postului, dar când vine vorba de o cununie civilă, regula nu se aplică la fel. Singura condiție este să nu se facă petrecere.

O altă superstiție spune că nu este bine să faci cununie civilă în luna mai, iar același lucru se aplică și pentru cununia religioasă, pentru că se crede că se va destrăma repede căsnicia.

Citeste si: Câți bani trebuie să dai dacă mergi la un botez în 2022. Ce sume trebuie să scoată din buzunar rudele, nașii, și invitații

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

De asemenea, nu este bine să te cununi nici în zilele de marți, miercuri sau vineri, de ziua ta de naștere sau de ziua de naștere a partenerului.

Nu trebuie să faci cununie în același an în care se cunună și unul dintre frații sau surorile tale, pentru că se crede că fratele care se căsătorește în al doilea an va avea o căsnicie nereușită.

Așadar, evită să te cununi civil în post, în luna mai, marți, miercuri, vineri și în același an cu vreunul dintre frații tăi. 

De ce acte ai nevoie pentru cununia civilă

Pentru a putea primi un certificat de căsătorie, trebuie să aduceți o serie de analize medicale obligatorii pentru completarea actului prenupțial, care să conțină analize de sânge pentru testul HIV și sifilis, dar și o radiografie pulmonară. Medicul de familie va nota certificatul prenupțial cu textul „apt pentru căsătorie”, după care trebuie să fie datat cu ziua în care depuneți actele la Primărie, fiindcă va fi valabil doar 14 zile de la data eliberării lui de către medicul de familie.

Citeste si: După aproximativ un an de căsnicie, o femeie a aflat că soțul ei este, de fapt, femeie

Actele necesare pentru cununia civilă sunt următoarele:

  • certificatele de naștere în original și copie;
  • certificatele medicale prenupțiale;
  • actele de identitate în original și copie, ambele valabile la data încheierii căsătoriei;
  • timbre fiscale;

Dacă unul dintre soți nu este la prima căsătorie, aveți nevoie de:

  • sentința definitivă de divorț în două exemplare (copii legalizate) dacă persoanele sunt divorțate;
  • certificatul de deces original și copie legalizată dacă unul dintre soți sau ambii au rămas văduvi;
  • Atunci când din căsătoria anterioară au rezultat copii care sunt în îngrijirea soțului sau a soției care se recăsătorește, se vor prezenta certificatele de naștere originale și copiile acestora.

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.