De ce nu e bine să fii singur sau să trăieşti în singurătate?

Author: Silviu Bunea
Actualizat: 10 nov 2017, 13:54

Nu e bine să trăieşti singur! Psihologii consideră că oamenii singuri sunt predispuşi la depresie. Desigur cauzele tulburărilor psihologice sunt destul de greu de depistat, însă singurătatea este un factor negativ determinant, deoarece ea poate da gânduri negative şi stări de nefericire.

Oamenii suferă foarte mult atunci când se despart sau nu mai sunt într-o relaţie. Singurătatea îi apasă şi merge ,,mână în mânăˮ cu depresia. Octavian Paler spunea: ,,Singurătatea muşcă uneori chiar din inimă.ˮ Iar cuvintele lui Grigore Vierul despre cât de grea este singurătatea erau: ,,Ochii îs doi şi-s trişti, d-apoi inima, singură?ˮ Oamenii sunt fericiţi atunci când sunt într-o relaţie de dragoste, când au un job care le place şi care le asigură stabilitate financiară. Viaţa echilibrată este foarte importantă pentru orice om, pentru starea lui interioară bună şi pentru sănătate. Oamenii pot atinge acest echilibru interior dacă îşi petrec timpul cu cei dragi din familie, dacă au prieteni care le aduc bucurie în viaţă, dacă sunt interesaţi şi de alte lucruri care îi pasionează, etc.

Pentru a fi fericiţi oamenii trebuie să respecte pe cei din jur şi să primească la rândul lor respect. Toţi avem orgolii şi suntem sensibili la modul cum se comportă alţii cu noi, la sentimentele, cuvintele, gândurile şi privirile acestora. Totuşi nu trebuie să luăm lucrurile prea personal, deoarece când se întâmplă ceva neplăcut este posibil ca motivele să fie altele, nici să nu aibă legătură cu noi. Oamenii care rănesc pe cei din jur sunt foarte nefericiţi, ei reacţionează aşa din cauza frustrărilor şi rănilor lor interioare, de care nu se pot elibera sau vindeca.

O relaţie de dragoste este esenţială pentru a-ţi găsi echilibrul în viaţă. Dacă eşti deja într-o relaţie şi aceasta a devenit plictisitoare, trebuie să încerci să faci ceva pentru a schimba atmosfera. Uneori este foarte simplu să reuşeşti să-ţi salvezi relaţia, trebuie doar să faci câteva gesturi pentru a primi aprecierea celuilalt. Pentru a scăpa de monotonie din când în când sunt recomandate surprizele, chiar şi acelea mai deocheate dar amuzante, care se pot cumpăra dintr-un magazin de sex shop online. Nu este greu să devii puţin inventiv mai ales când eşti în situaţia unei relaţii în care sunt semne că s-ar fi pierdut dragostea. Dacă reaprinzi flacăra iubirii se mai poate salva ceva. Desigur sunt şi alte surprize  care contează – o vacanţă frumoasă, o cină romantică, o invitaţie la un concert extraordinar, vizitarea unor obiective turistice deosebite, etc. Nu lăsa iubirea să-ţi scape din cauza unor orgolii care pot distruge dragostea!

Singurătatea poate fi şi un lucru pozitiv? Uneori poate fi confortabil şi să trăieşti puţin timp în singurătate. Astfel te poţi analiza mai bine, poţi sta de vorbă cu tine, îţi poţi redescoperi autenticitatea. Noi oamenii aveam nevoie şi de momente de singurătate, pentru a ne pune ordine în gânduri şi a ne asculta glasul interior. Totuşi nu trebuie exagerat cu acest obicei, deşi are şi el un rol important în regăsirea încrederii şi a liniştii interioare (care contează în evoluţia ulterioară).

Cercetătorii spun că singurătatea poate duce la obezitate şi la scăderea sistemului imunitar. Oamenii singuri au stări de anxietate şi depresie, senzaţia că sunt abandonaţi şi astfel pot suferi de o creştere a tensiunii arteriale, a nivelului de hormoni legaţi de stres, drept consecinţă ajung să aibă probleme cu somnul noaptea şi să mănânce în exces. De asemenea în ziua de azi mulţi oameni suferă şi de anxietate socială. Este vorba despre oamenii care se simt rău atunci când sunt în compania altor persoane. Această tulburare de anxietate socială este asociată cu singurătatea, ele se determină una pe alta.

Singurătatea poate afecta negativ sănătatea! Care este soluţia? Scapă de singurătate sau de frica de această stare! Poţi face aceasta cu puţin efort, dacă te accepţi aşa cum eşti, ai încredere în capacitatea ta, în ceea ce faci şi în deciziile pe care le iei, dacă reuşeşti să înţelegi motivele corecte pentru care eşti singur, să scapi de frica de singurătate, să faci progrese în modul de a-ţi schimba viaţa, de a nu te mai gândi la trecut, la evenimente negative, dacă reuşeşti să te ierţi şi poţi trăi liniştit, regăsindu-ţi sănătatea şi pacea interioară. Atunci când situaţia este mai gravă şi au apărut stările intense de depresie şi anxietate de care nu te poţi elibera, poţi apela şi la ajutorul unui psiholog pentru a scăpa de teama de singurătate şi pentru a te vindeca.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.