Învierea Mântuitorului Iisus Hristos a avut loc la data de 5 mai, iar la 40 de zile de la această sărbătoare sfântă, credincioșii celebrează Înălțarea Domnului, la data de 13 iunie 2024. Această celebrare este trecută alături de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, dată fiind importanța acestei sărbători, dar și a praznicelor realizate în această zi, motiv pentru care românii ascultă diferite superstiții.
Ce nu trebuie să facem de Înălțarea Domnului
Înălțarea Domnului este celebrată anual la 40 de zile după Învierea Mântuitorului, iar anul acesta este prăznuită la data de 13 iunie 2024. În popor, această sărbătoare este numită și Ispas, după numele celui ce se crede că a asistat la ridicarea sufletelor morților la cer sau Paștele Cailor. Denumirea de Paștele Cailor vine din Evul Mediu, din zona Ardealului, deoarece atunci când ungurii celebrau Paștele, românii cereau de la ei caii pentru a își lucra pământul, urmând ca și ungurii să facă același lucru de Paștele
La fiecare 4 sau 7 ani, Paștele românilor și cel al ungurilor picau în aceeași zi, moment în care caii se relaxau, de unde a venit și denumirea „la Paștele Cailor”. Înălțarea Domnului este foarte importantă pentru credincioși, motiv pentru care aceștia ascultă diferite superstiții, care să îi ferească de pagube și necazuri, potrivit adevarul.ro.
Semănatul trebuie să se realizeze până la această zi de sărbătoare, deoarece se crede că altfel nimic pus după data de 13 iunie 2024 nu o să mai rodească.
De Înălțarea Domnului nu este indicat să împrumutăm absolut nimic din locuințele noastre, inclusiv bani, crezându-se că astfel ne dăm afară din casă sporul. În mod special, credincioșii nu trebuie să împrumute chibrituri sau alte surse de foc, deoarece astfel membrii din familia respectivă vor avea inima rea ca focul.Rugăciunea pe care o rostesc românii de Înălțarea Domnului
De Înălțarea Domnului, credincioșii înroșesc ouă, la 40 de zile de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, începând să spună “Hristos s-a înălțat!” și „Adevărat s-a înălțat!”.
Este recomandat ca oamenii să meargă cu ouăle vopsite la biserică și să le ofere persoanelor mai puțin norocoase, iar pe parcursul acestei zile de sărbătoare este important să rostim rugăciunea făcătoare de minuni.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri.
Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.
Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.