De ce NU e bine să mâncăm varză și să bem vin roșu pe 24 februarie. Tradiții și obiceiuri de Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Author: Bianca Vidoi

Tradiții și obiceiuri de Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sursa: Colaj doxologia.ro/Pexels.com

Pe 24 februarie 2025 nu este celebrat doar Dragobetele, ci este amintită și Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul este amintită anual la data de 24 februarie 2025, zi în care credincioșii respectă nenumărate tradiții, obiceiuri și superstiții. La data de 24 februarie nu este bine să mâncăm varză și să bem vin roșu, iar motivul din spatele acestor superstiții este unul cunoscut de puțini credincioși. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le urmeze creștinii de Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

De ce NU e bine să mâncăm varză și să bem vin roșu pe 24 februarie

Pe parcursul anilor, Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost descoperit de trei ori, primele două dăți în care a fost aflat fiind celebrate pe 24 februarie, în timp ce a treia aflare este pomenită la data de 25 mai. Această zi este una importantă pentru credincioși, fiind trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce neagră.

Din generație în generație au fost transmise nenumărate tradiții, obiceiuri și superstiții pe care credincioșii le respectă până în ziua de azi. Se spune că la data de 24 februarie nu trebuie să bem vin roșu sau alte băuturi de această culoare, deoarece acestea amintesc de sângele pe care Sfântul Ioan Botezătorul l-a vărsat atunci când i-a fost tăiat capul. De altfel, nu trebuie să consumăm fructe sau legume de culoare roșie, motivul fiind același. 

Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul
[Sursa: Pexels.com]

Citește și: Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox, la data de 24 februarie 2024

La data de 24 februarie 2025 nu este indicat să folosim cuțitul pentru a tăia mâncarea pe care o consumăm, deoarece acela a fost instrumentul cu care i s-a luat viața Sfântului.

Este indicat ca toată mâncarea să fie ruptă cu mâna de Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Este important ca la data de 24 februarie să nu mâncăm varză, deoarece Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost tăiat de șapte ori pe varză și a înviat. 

Credincioșii care își doresc să fie sănătoși pe tot parcursul anului trebuie să țină post pe 24 februarie 2025 și să consume doar turte preparată din grâu sau din mălai. De Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul este recomandat să îi comemorăm pe cei trecuți la cele veșnice, dar și să împărțim pachete pentru sufletele acestora. Pachete trebuie să conțină struguri, pâine și căni cu apă, care au fost sfințite de către preot înainte, potrivit a1.ro

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cum crede Carmen Harra că va gestiona apărarea României, Donald Trump? "Ar fi grozav dacă ar putea, întrebarea este: ce vrea el, de fapt?"

Rugăciunea care le alină suferințele credincioșilor

”Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul
[Sursa: Pexels.com]

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.

Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin!”