De ce nu e bine să speli când e sărbătoare. Cum explică preoții

Autor: Denisa Irimia

Motivul pentru care nu este bine sa speli in zilele de sarbatoare

Sursa: freepik

Zilele de sărbătoare, în special cele religioase și Duminicile, aduc atât motive de bucurie și respect pentru tradiție, cât și interdicții. Aceste restricții se referă în principal la muncă și la activități fizice.

Spălatul este exemplul cel mai evident de activitate interzisă în zilele de sărbătoare, alături de alte treburi casnice și, desigur, munca de la serviciu. Știm cu toții că tradiția ne spune "Nu!" în aceste cazuri. Dar de ce?

Citește și: Calendar ortodox pentru ziua de 20 mai 2024: Este ziua românilor ce poartă numele acestei sfinte

De ce nu e bine să speli când e sărbătoare

De ce nu este permis, sau nu este „bine”, să speli în zilele de sărbătoare marcate cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox? Tradiția sugerează că nerespectarea acestei interdicții poate atrage mari probleme de sănătate, bunăstare, stabilitate financiară și socială, precum și ghinion, conform „canoanelor” religioase.

Cuvântul lui Dumnezeu, transmis prin Biblie și predicat de preoți, explică clar de ce este „păcat” să speli în zilele speciale, sfințite de „puterea cerească”, inclusiv Duminicile, ziua de repaus săptămânal.

Totuși, mulți dintre noi nu mai putem respecta acest repaus din diverse motive legate de statutul de „salariați”.

Referindu-ne la creștini, indiferent că sunt ortodocși, catolici, protestanți, reformați, adventiști, baptiști, evangheliști, penticostali, presbiterieni, calviniști sau unitarieni, Cuvântul lui Dumnezeu este transmis prin Biblie, preoți și Biserica considerată ca „trup al lui Hristos”, un loc sacru.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Concentrându-ne pe creștinii ortodocși, majoritari în România (89,45% conform ultimului recensământ din 2011), dintre cele zece porunci (Decalogul) date de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, găsim în cărțile „Ieșirea” și „Deuteronomul” ale Vechiului Testament, a patra poruncă subliniază importanța zilei de odihnă, ziua a șaptea, după cele șase zile în care Dumnezeu a creat lumea.

„Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti.

Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea s-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o”

Citește și: Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox pentru ziua de 16 mai 2024: Rugăciunea pe care credincioșii trebuie să o rostească în această zi

Alte lucruri care nu se fac când e sărbătoare

Unele persoane evită participarea la evenimente care nu sunt în concordanță cu semnificația sărbătorii, cum ar fi petrecerile zgomotoase sau activitățile recreative care ar putea părea nepotrivite.

„În zilele cu cruce roşie este bine să ne ferim a lucra ceea ce nu este absolut necesar. Sărbătorile cu cruce neagră nu este obligatoriu să le ţinem, aşa cum avem poruncă să le ţinem pe cele cu cruce roşie. Crucea neagră vrea să ne arate ca este vorba de un sfânt mai important cu o slujbă puţin diferită de zilele de rând. Desigur, dacă avem totuşi evlavie pentru un sfânt trecut cu cruce neagră şi vrem să ţinem ziua lui ca pe o sărbătoare cu cruce roşie, nu greşim.”, a declarat preotul Marius Cătălin Antohi, protopop al Protopopiatului Huşi şi paroh la Biserica „Sfântul Ilie” din Huşi.