De ce nu e bine să speli carnea de pui înainte de a o consuma? Greșeala pe care o fac majoritatea persoanelor în bucătărie

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 24 iul 2022, 08:35
Carnea de pui nu ar trebui spălată înainte de a fi consumată
Sursa: unsplash

Foarte multe persoane obișnuiesc să spele carnea de pui înainte de a o găti, încercând astfel să elimine bacteriile existente pe suprafața acesteia. Ei bine, se pare că acest obicei poate duce la apariția problemelor de sănătate. Ce au descoperit specialiștii?

Anumite greșeli pe care oamenii le fac în bucătărie pot duce la apariția unor afecțiuni grave. Pentru a preveni acest lucru, specialiștii recomandă schimbarea comportamentului consumatorilor în timpul preparării hranei. De ce nu ar trebui spălată carnea de pui înainte de a fi preparată termic? Specialiștii au oferit explicația.

Motivul pentru care carnea de pui nu trebuie spălată înainte de a fi gătită

Studiile realizate recent au arătat că mai bine de 40% dintre infecţiile gastro-intestinale se produc din cauza greșelilor pe care oamenii le fac în bucătărie. Recent, oamenii de știință de la Universitatea „Dunărea de Jos”, din Galaţi au explicat de ce carnea de pui nu ar trebui spălată niciodată și de ce ar trebui folosite ustensile de gătit diferite pentru carne, pește şi legume. 

Cercetările arată că majoritatea infecţiilor gastro-intestinale apar din cauza unei bacterii numite Campylobacter, bacterie care este prezentă pe carnea crudă de pui. Deși

nu este vizibilă cu ochiul liber, în momentul în care carnea de pui este spălată sub jet de apă, bacteria se împrăștie în bucătărie, favorizând astfel apariția infecțiilor gastro-intestinale.

Citeste si: Leguma minune care topește grăsimea instant! Nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit secretul

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Oamenii de știință atrag atenția că nu ar trebui spălată niciodată carnea din pui, având în vedere că bacteriile existente pe suprafața ei se distrug în momentul în care aceasta este preparată

termic la peste 75 de grade Celsius. Mai mult, având în vedere că bacteria rămâne inclusiv pe tocător, dar și pe cuțit, pentru prepararea unui alt fel de mâncare ar trebui folosite alte ustensile de bucătărie, reducând astfel riscul de a răspândi bacteria.

„Ar trebui să nu spălăm carnea de pui, ar trebui să separăm foarte clar momentele în care noi preparăm alimente în stare crudă faţă de alimentele pe care le preparăm şi le tratăm termic.”,

a spus profesor dr. Daniela Borda, de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, potrivit stirileprotv.ro .

Mai mult, când vine vorba despre consumul de ouă, acestea nu ar trebui spălate la o temperatură mai mare de 10-15 grade. În caz contrar, bacteria salmonella prezentă pe suprafața acestora poate ajunge în gălbenușul de ou, ducând astfel la apariția unor probleme grave de sănătate.

Citeste si: ATENȚIE! Cea mai TOXICĂ legumă din lume! Cu toții o folosim zi de zi